logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Stockholm Cuisine, Hanna Lindberg

Het leven van journalisten gaat niet altijd over rozen. Het is hard werken geblazen, maar op sommige gebieden kun je ook flink wat kwaad bloed kweken bij partijen waar dat niet altijd verstandig is. Een van de meest kritische journalisten in Stockholm is Vanja Stridh. Ze wordt door zo’n beetje alle chef-koks gevreesd vanwege haar scherpe pen een eerlijke kritieken. Samen met haar schrijft Solveig Berg, je zou kunnen zeggen dat Solveig Vanja’s protegé is. Het gaat echter mis tijdens de uitrijking van De Gouden Koksmuts, een van de meest prestigieuze prijzen op culinair vlak. De afgelopen tien jaar ging de prijs steevast naar Florian LeBlanc. Dit jaar echter zou hij naar zijn vroegere partner en inmiddels aartsvijand gaan: Jon Ragnarsson. Net voor de prijs werd uitgereikt, schiet het licht uit en gaat er een pistool af. Vanja zakt in elkaar, daarop ontstaat regelrechte chaos. Solveig denkt dat het een aanslag is op Vanja, en niet op Jon, maar de politie is van het tegendeel overtuigd. En dus doet Solveig wat iedere journalist zou doen: ze gaat zelf op onderzoek uit.

Lennie

Aan de andere kant volg je een losstaande verhaallijn over Lennie: vroeger ooit succesvol als fotograaf en uitgever, na een lange gevangenisstraf moet hij echter weer opnieuw beginnen en spoelt hij borden af in één van de luxe restaurants in Stockholm. Daar moet hij nog al aan wennen, zoals je begrijpt. Het is niet niks, om zo ver te zakken. Langzaam groeit hij echter naar de eigenaresse van het restaurant toe en krijgt hij andere taken toebedeeld. Tot hij door een mysterieuze vrouw wordt gevraagd om wat informatie los te krijgen over het wel en wee van het restaurant. Die dubbelrol levert hem natuurlijk wel meer inkomsten op, hoewel Lennie Lee niets weet over de toedracht van deze extra taken.

Verhaallijn

Hoewel deze twee verhaallijnen redelijk los van elkaar lijken te staan, groeien ze op een gegeven moment naar elkaar toe. Bovendien lees je zo nu en dan een kort hoofdstukje van een derde personage, die duidelijk met zichzelf in de knoop zit. De Ultieme Slechterik! Het verhaal is vlot en ontwikkeld zich gestaag. De afwisseling tussen Lennie en Solveig is daarbij erg prettig, het levert een fijne afwisseling. Doordat beide karakters een grote ontwikkeling doormaken, voelt het ook alsof er meer dan genoeg gebeurt.

Ga direct naar Stockholm Cuisine op BOL.com.


Recensie over Stockholm Cuisine

Een spannend boek over foodbloggers – dat blijkt wonderwel mogelijk. er zit een mooie opbouw in het verhaal, en de karakters van Solveig en Lennie zijn goed uitgewerkt. Soms duikt Hanna iets te veel in de details wat betreft omgeving, hoewel het een filmisch beeld geeft van de situatie, is het soms overbodige informatie. Dat Solveigs oog tijdens een rondleiding door het Paleis valt op een Rococo bankje is in mijn ogen niet echt relevant. Ondanks die kleine afleidingen zorgt Hanna wel dat je blijft lezen, vooral ook vanwege de afwisseling. Het blijft lang gissen naar de verhaallijn van Lennie, maar daar tilt Solveigs verhaal het boek weer op.

Score: 7


Informatie

Stockholm Cuisine,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022584842 . Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.