logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4 mei is Star Wars Day!

Het is bijna zo ver: 4 mei! In Nederland een behoorlijk beladen dag vanwege dodenherdenking, maar internationaal is het ook een dag om helemaal los te gaan op je Star Wars fandom. 4 mei is namelijk Star Wars Day. Denk maar eens na: in het Engels is het May 4th… May the Fourth… en met een beetje fanboygeest maak je daar in een oogwenk May the Force van: May the force be with you!

De geschiedenis van Star Wars day

De eerste link naar deze woordspeling wijst terug naar 4 mei, 1979, de dag dat Margaret Thatcher haar functie als Prime Minister van Groot-Brittannië oppakte. Volgens een Deense omroeper zou haar politieke conservatieve partij een advertentie hebben geplaatst in The London Evening News, met als boodschap “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” Echt veel gebruik werd er niet van gemaakt, tot het moment dat in 2008 een Facebookgroep ontstond die deze dag gebruikte om Luke Skywalker Day te vieren. Pas sinds 2011 wordt Star Wars Day door heel wat fans gevierd (let wel: de feestdag is echt door fans in het leven geroepen!). De eerste viering vond plaats in Toronto, Ontario, Canada in de Toronto Underground Cinema. Zo organiseerden Sean Ward en Alice Quinn een Original Trilogy Trivia Game Show; een verkleedwedstrijd met beroemde juryleden en de beste parodieën, eerbetonen en remixen op het witte doek. Het werd een succes, waardoor ze in 2012 nog zo’n evenement organiseerden.

Sinds 2013 zet The Walt Disney Company deze feestdag officieel in de kijker door het organiseren van verschillende Star Wars evenementen en festivals in Disneyland en Walt Disney World – en op hun websites. Disney had in 2012 namelijk Lucasfilm overgenomen, inclusief de rechten voor Star Wars. Deze dag wordt dan ook dankbaar aangegrepen voor de introductie van nieuwe Star Wars films en series, zoals in 2020 de finale van The Clone Wars, Star Wars: The Rise of Skywalker, de acht-afleveringen tellende documentairereeks Disney Gallery: The Mandalorian en dit jaar is er ruimte voor een nieuwe animatiereeks: Star Wars: The Bad Batch.

Fun facts:

  • Veel junioren honkbalteams, zoals de Toledo Mud Hens en de Durham Bulls hebben speciale uniformen voor Star Wars Day.
  • Astronauten op het ISS keken Star Wars op 4 mei, 2015.
  • In 2015 speelde het carillon van de Peace Tower op Parliament Hill in Ottawa, Canada “The Imperial March” uit Star Wars, samen met andere ruimte-gerelateerde melodieën.

Coole acitiviteiten op Star Wars Day

Wil jij Star Wars day op een gepaste manier vieren? Dat kan natuurlijk. Wij hebben een paar bijzondere activiteiten voor je op een rij gezet.

Merchandise koop je bij:

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.