logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Star Trek: Picard, seizoen 1

Star Trek Picard

In Star Trek: Picard is een vervolg op de geweldige (misschien wel de beste – anyone?) Star Trek serie tot nu toe: Star Trek: The Next Generation. In die langlopende serie stond Jean-Luc Picard aan het roer van de USS Enterprise en reisde hij de hele wereld rond, zich continu verwonderend over de fraaie diversiteit. Samen met zijn goede vrienden en bemanningsleden, met de androïde lieutenant Data, overpeinsde hij de menselijkheid en het nut van het bestaan. In Star Trek: Picard leer je dat er een gevaarlijk punt is bereikt. De volkeren, met name de Romulanen, staan nog altijd in een kwaad daglicht en Androïdes – vooral met AI, zoals Data – zijn een tijd lang gehackt en daardoor uit den boze.

Nieuw begin

In het begin van de serie maakt Picard kennis met een jong meisje, Dahj, dat ineens bijzondere krachten leek te hebben. Dankzij een visioen keerde ze naar aarde, waar Picard een wijngaard onderhoudt. Het meisje lijkt deel te zijn van een tweeling… en deels Androïde, ontstaan uit een deel van de zo geliefde androïde Data. Wanneer het meisje om het leven komt (sorry – spoiler) neemt PIcard het dus heel persoonlijk op en zet hij alles op alles om haar tweelingzus Soji te vinden. Daarvoor zal hij echter alles op alles moeten zetten om een beetje goodwill te krijgen van zijn oude collega’s: Picard is namelijk behoorlijk in diskrediet gebracht door een aantal standvastige meningen in het verleden, die heel wat levens heeft gekost. neemt een nieuwe crew, met hulp van een paar oude bekenden, het op tegen een legioen aan gevaarlijke vijanden. Veertien jaar nadat kapitein Jean-Luc Picard met pensioen ging bij Starfleet, is Patrick Stewart terug om zijn werkzaamheden te hervatten. Na de vernietiging van de planeet Romulus zien wij hoe Picard op onderzoek uitgaat om een reeks mysterieuze gebeurtenissen uit zijn verleden op te lossen.

Wanneer speelt Star Trek: Picard zich af?

De serie bevindt zich chronologisch gezien twintig jaar na de film Nemesis uit 2002. De vernietiging van de planeet Romulus van het Romulaanse Rijk in 2387, zoals vermeld in de film Star Trek, speelt een grote rol in deze serie

Ga direct naar Star Trek Picard op BOL.com.

Bekijk de trailer van Star Trek: Picard

Dystopie

Star Trek: Picard speelt zich af in een duistere, sombere wereld (of beter: universum), die verscheurd is door onenigheid en conflicten. Hoewel Picard zich in eerste instantie heeft teruggetrokken op zijn wijngaard, staat hij nu in het midden van al het gedruis en krijgt hij te maken met Romulanen, Borg en zelfs met zijn verloren gewaande vriend, Data. Met een nieuw schip en een nieuwe bemanning, die Picard met veel pijn en moeite weet te bemachtigen, gaat hij op onderzoek uit. Daarbij komt hij langzaam maar zeker in de buurt van een Borg Cube die rondzwerft in de Romulaanse ruimte, genaamd The Artefact. Daarop wordt lustig gesloopt en geknutseld door de Romulanen en werkt Soji als onderzoeker. Op The Artefact maak je ook kennis met de Romulaanse slechteriken van de serie, Narek en Narissa, die hun rol vol overgave spelen – maar wiens karakter wel wat meer diepgang had mogen krijgen.

Nieuwe en oude bemanning

Natuurlijk speelt een groot deel van de serie zich af op een ruimteschip, hoewel minder dan je zou verwachten. De nieuwe bemanning lijkt een kritische noot naar de hedendaagse samenleving, maar werpt die schil langzaam van zich af. De personages lijken bij de kennismaking ontzettend oppervlakkig, maar ontdooien al vrij snel en laten je kennismaken met een diepere schil. Door de serie heen kom je ook een aantal oude bekenden voor uit de Star Trek: The Next Generation. Data is daar het grootste voordeel van, maar ook de stoere Borg-vrouw Seven of Nine krijgt een mooie rol toebedeeld. Zelfs Riker en Troi krijgen een fijne rol in de serie, waarin je meteen ziet dat die oude vriendschap nooit echt vervliegt.


Ga direct naar Star Trek: Picard op BOL.com.

Recensie over Star Trek: Picard

Picard is nog altijd mijn favoriete Star Trek kapitein. De serie The Next Generation staat met stip op 1, en zal dat ook blijven, ondanks deze serie. De diepgang en chemie tussen de personages wordt nooit in de serie behaald, hoewel het wel dicht in de buurt komt. De vermenging van de nieuwe serie met de oude personages is meesterlijk gedaan. Het zwakste punt zijn misschien wel de Romulaanse slechteriken, die beter uitgewerkt of gecast hadden mogen worden. Daardoor verzaakt de serie oms ook in een wat moeilijk en rommelig geheel. De serie heeft een mooi tempo, stelt de juiste vragen en biedt een fijne filosofische diepgang. Engage!

Score: 7


Informatie

Titel: Star Trek: Picard
Uitgever: Dutch Filmworks
Tijdsduur: 506 minuten
Genre: science fiction.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.