logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Stap voor stap op weg naar je eigen succes

brilDoor omstandigheden ben ik op dit moment ontzettend kritisch naar mijn leven aan het kijken. Wat heb ik gedaan, waar sta ik, wat heb ik bereikt en ben ik daar tevreden mee? Hoewel dat soort vragen natuurlijk vaker door mijn hoofd spelen (bij wie gebeurt dat niet) is het voor mij even een noodzaak. Ik heb namelijk een visuele beperking, waardoor mijn huidige baan niet meer bij mij past. Dat houdt in dat ik actief op zoek moet naar ander werk. Maar wat? En waar? Met één oog afgedekt, een beperkte scherpte en een continu bewegend beeld is dat niet zo eenvoudig. Daar heb ik me de afgelopen tijd dus flink mee beziggehouden. Nu ik duidelijk heb in welke richting ik wil zoeken, is de tijd daar om actief stappen te ondernemen. Als ‘logboek’ wilde ik de Succesplanner gebruiken – ik bedoel… de naam alleen aan! Wist ik veel dat die agenda een nieuwe wereld voor me zou openen?

Planner

Voor mijn ‘project’ ging ik voor de datumloze agenda. Heel praktisch, want op die manier kun je op ieder moment starten met het werken naar jouw succes. De voorbereiding kost bij deze agenda wel wat tijd. Je moet immers eerst alle maanden, weken en dagnummers invullen, maar dankzij de duidelijke en korte handleiding is dat een eitje. Het idee van de Succesplanner is dat je met plannen werkt – en die ook evalueert. In het begin van de agenda begin je met een dromenbord – daarin teken of plak je alle dingen die je waar zou willen maken. Op de pagina’s daarna is het tijd om een globaal tijdsplan te maken. Daarin schrijf je wat je over 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, een jaar of zelfs over 5 jaar bereikt wil hebben. Je hebt daarbij genoeg ruimte om een invulling te geven. Vanuit die doelen kun je weer een stukje concreter gaan werken: met 3-maandenplanningen. Aan de hand van een concreet einddoel maak je drie tussendoelen, waar je telkens naar toe gaat werken. In die planningen – die je op ieder moment in het jaar kunt inzetten – denk je dus heel concreet na over de te nemen stappen. Heb je die planning ingevuld? Dan is het tijd om in het agenda-deel te werken!

Bijhouden

De agenda van de Succesplanner heeft een dubbel doel. Aan de ene kant is het natuurlijk een agenda, waar je alle afspraken kunt invullen. Aan de andere kant is het ook een prettig middel om bij te houden wat je hebt gedaan aan je gestelde doelen of op te schrijven wanneer je aan je doelen wil werken. Per week heb je twee pagina’s ter beschikking, waarbij iedere dag is opgedeeld in blokken van een half uur. Genoeg ruimte dus om te schrijven. Aan de zijkant en onderkant van de pagina’s heb je nog een paar invulblokken, waarin je jouw focuspunten, nieuwe contacten en zowel zakelijke als persoonlijke to-dolijstjes kunt invullen. Om je een hart onder de riem te steken kun je hier ook jouw persoonlijke affirmatie opschrijven. Aan het einde van de week schrijf je het leukste moment van de week op.

Check-up

Iedere maand wordt afgesloten met een check-up, waarbij je een stuk zelfreflectie toepast. Doelen stellen is natuurlijk geweldig, maar je moet ze ook wel nakomen. In deze twee pagina’s wordt je getriggerd om na te denken over wat je hebt bereikt, wat je het spannendst vond, wat je kunt doen om betere resultaten te behalen en wat je hebt gedaan om betere doelen te stellen. Ook denk je natuurlijk na over de dingen waar je dankbaar voor bent, wat er zal gebeuren als je bepaalde doelen bereikt en welke doelen je voor de volgende maand stelt. Een praktisch deel van de agenda, maar ook wel een heel lastige. Realistisch kritisch zijn over je eigen handelen is lang niet zo eenvoudig als je denkt!

Mijn doelen

Natuurlijk heb ik als doel om een baan te vinden die beter bij me past. Mijn huidige baan als redacteur bij een uitgeverij was negen jaar geleden geweldig, maar die past niet meer bij me. Door gericht op zoek te gaan naar werk binnen mijn bereik hoop ik daar binnen een half jaar een geweldige functie mee te behalen. (en ja, mijn huidige werkgever is hier natuurlijk van op de hoogte 😉 ). Daarbij heb ik natuurlijk ook deze website, die ik in dat plan kan meenemen. Of daar mogelijkheden toe zijn? Dat wordt een klusje voor de aankomende maand. Maar er is meer wat ik wil bereiken. Ik stoor me bijvoorbeeld al een tijdje aan mijn handschrift. Binnen een maand wil ik een cool handschrift aanwennen. Handlettering, here we come! Daarnaast staat er al jaren een elektrische piano op zolder, netjes in de doos. Tijd om daar iets mee te doen. Mijn doel voor dat (met een paar tussendoelen) is om binnen een jaar behoorlijk piano te kunnen spelen. Zo zijn er nog heel wat meer doelen die ik graag zou willen behalen. Sommigen groots, anderen klein. Maar als je er niets mee doet, zul je ze nooit behalen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.