logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Stamppot met kogels, Joyce Pool

stamppot met kogels recensie

De Nederlandse geschiedenis zit vol spannende avonturen en gebeurtenissen waar je eigenlijk maar weinig over hoort. Stamppot met kogels neemt je mee naar een heel bijzonder stukje van de Tweede Wereldoorlog en hoe het op Texel werd beleefd. Daar zijn eigenlijk bijna drie fronten te vinden: de Nederlanders, de Duitsers… en de Russen, die onder dwang voor de Duitsers moesten vechten. Je beleeft het avontuur vanuit de Amsterdamse Hans, die voor zijn ouders samen met zijn beste vriend Herman naar Hermans oom op Texel werd gestuurd. Want hoewel er in Nederland van 1945 een hongersnood heerst, is er op Texel nog wel te eten.

Tegenzin en onbegrip

Het grootste deel van het boek bestaat echter uit onbegrip van Hans, die veel liever bij zijn ouders en zieke zusje was gebleven. Daar heeft hij namelijk geleerd dat hij zeker wel zijn steentje kan bijdragen, ook al is het in de praktijk niet veel. Voor zijn ouders was het een no-brainer: een mond minder te voeden geeft al meer mogelijkheden, en als ze daarmee Herman een goede kans om te overleven bieden… dan gaat dat ook zo gebeuren! Het duurt dus even voor Hans zijn draai heeft gevonden op het eiland en het leven op de boerderij. Zijn lichaam heeft de eerste weken flinke opstartproblemen om al dat eten te verwerken, maar eenmaal op de been leert hij steeds meer over Texel en de oorlog, over vriendschap met de vijand en laat hij ook steeds meer los over zichzelf. Het leven op het eiland zal hem voorgoed veranderen, dat is duidelijk. Meester Jan en zijn vrouw, waar Hans en Herman verblijven, heeft meer in zijn mars dan Hans zou denken. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit: de Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand. Dat zorgt voor heel wat opschudding op het eiland!


Ga direct naar Stamppot met kogels op BOL.com.

Recensie over Stamppot met kogels

Stammpot met kogels is een heel herkenbaar verhaal – kinderen zullen zich, ondanks die bizarre situatie, goed kunnen inleven in het verhaal van Hans. De onmacht, de verandering van omgeving en situatie, de nieuwsgierigheid… het is toegankelijk geschreven en vlot verteld, waardoor je nergens echt op ‘stukloopt’. Het verhaal en de gebeurtenis zelf zal veel lezers ook onbekend zijn. Het laat een relatief onbekend stukje van de oorlog zien, waarin mensen een heel ander standpunt hebben tegen de bezetters dan in andere delen van het land. De persoonlijke ervaringen zorgen voor een sluitend verhaal, interessante feitjes en een paar spannende gebeurtenissen.

Score: 8


Informatie

Titel: Stamppot met kogels
Auteur:
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 144
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789047714156
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.