Het bordspel Roar van 999 games combineert het principe van bordspelen met een unieke digitale techniek. Met behulp van je smartphone of tablet wordt namelijk het principe van augmented reality toegepast. Dat wil zeggen dat je in de gratis Roar! app op je smartphone of tablet het speelbord ziet, maar dat bepaalde elementen op dat bord worden omgevormd tot digitale beelden. In het geval van Roar! wil dat zeggen dat de drie wetenschapstegels worden omgevormd tot wetenschapsblokjes en dat er ineens een minimonster op het speelbord staat!
update: de app is helaas niet meer beschikbaar!
Monsterlijk cool
Heel kort gezegd: dat is echt cool! Het is natuurlijk altijd al gaaf om op je smartphone of tablet games te spelen, in dit geval kunnen je ouders er weinig op tegen hebben: je speelt toch een gezellig bordspel, of niet? Sterker nog: speelt een ontzettend spannend bordspel: een kat en muis spel waarbij drie wetenschappers een ontsnapt monster moeten vangen.
Op je gehoor
Het grappige is dat niet de hoogontwikkelde wetenschappers in het bezit komen van een tablet of smartphone, maar het ontsnapte monster! De speler die het monster speelt is namelijk ook meteen de spelleider. In het begin van het spel kies je één van de drie monsters en een missie, die bedoeld is voor het monster. De ene keer moet je met je monster naar een bepaalde locatie vluchten, een andere keer moet je een aantal omgevingen bezoeken. Heb je een monster en een missie gekozen? Dan zet je de drie wetenschappers op hun eigen beginlocatie. Er is geen poppetje van het monster – die is alleen digitaal te zien in de gratis Roar-app!
Op jacht
Laat de jacht beginnen! Het monster mag iedere beurt drie vakjes verplaatsen (alleen horizontaal of verticaal) heb je op de smartphone of tablet een zet gedaan met jouw monster, dan beëindig je jouw beurt. Vervolgens klinkt er een enorme brul met daarna vier korte geluidsfragmenten die gekoppeld zijn aan de omgeving waarin jij je bevindt. Sta je bijvoorbeeld in het bos om aan dan klinken vrolijk fluitende vogeltjes. Sta je op de kermis? Dan hoor je kermisgeluiden. Ieder huizenblok heeft zo een eigen geluid. Het is aan de wetenschappers om te raden waar die geluiden vandaan komen. Dan weet je namelijk pas bij het monster zich bevindt! Vervolgens is het de beurt aan de wetenschappers. Zij mogen hun wetenschapstegel één of twee vakjes verplaatsen. Is dat gedaan? Dan scant het monster met zijn smartphone of tablet het spel wordt en wordt ook hun beurt beëindigd.
Speciale krachten
Dat klinkt in eerste instantie een beetje oneerlijk: het monster mag drie stappen zetten, de wetenschappers slechts twee. Bovendien hebben de wetenschappers geen idee waar het monster zich zou kunnen bevinden. Ze moeten op hun gehoor achterhalen waar het monster zich bevindt. Gelukkig hebben de wetenschappers ieder speciale gaven. De één kan snel van de ene locatie naar de andere springen, de ander heeft een radar waarmee hij kan onderzoeken waar het monster zou kunnen zijn en de derde heeft een magische kracht waarmee hij kan voorkomen dat het monster op bepaalde straten kan eindigen. Daarmee kun je het monster behoorlijk dwars zitten en afremmen. Mits je de goede keuze maakt, natuurlijk. Maar wees gewaarschuwd, ook de drie verschillende monsters hebben zo hun eigen skills. Zo kan Coco over een wetenschapper springen, verplaatst Blub zich razendsnel van de ene rioolput naar de andere en blijkt ZZAP1 echte stoorzender te zijn door in zijn oneven beurten rare geluiden te maken als afleiding. Hierdoor krijgen de wetenschappers het nog een stuk moeilijker.
Onze mening
Het bordspel Roar! is echt te gek. Het spel op zich is al cool vormgegeven en bedacht, de uitwerking ervan is helemaal top. Om je de kneepjes van het spel te leren is er zelfs een speciale tutorialmissie die je kunt uitvoeren. Een echte aanrader, dat scheelt je veel leeswerk in de handleiding. Het spel wordt zelf heeft twee kanten: een makkelijke, waarop de omgevingen in symbolen staat afgebeeld, en een moeilijke, waarop de stad als sfeertekening wordt weergegeven. Na een paar keer spelen ging onze voorkeur echt uit naar de moeilijke variant. Die maakt het namelijk niet alleen voor de wetenschappers een tikje lastiger, maar ook het monster maakt wel eens een kleine vergissing waardoor de wetenschappers een inhaalslag kunnen maken. Klein puntje van kritiek: doordat het scherm van je smartphone of tablet de hele tijd aan staat kan het handig zijn om een lader binnen handbereik te houden. Die heb je na het spelen wel nodig 😉
Informatie
Roar, 999 games
Prijs: 29.99 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 15 minuten
Speelgoed en spellen koop je bij: