logo-liggend-wit-donkerblauw

Let the games begin. Welke is beter? Spinningfiets vs fietstrainer


Wil jij graag thuis wat meer bewegen, dan kun je dit op een aantal verschillende manieren doen. Eén van de voornaamste manieren waarop veel mensen ervoor kiezen om thuis te trainen, dat is door het aanschaffen van een hometrainer. Uiteraard zijn er daarnaast nog allerlei verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij thuis voldoende beweging krijgt. Toch blijft de buitenlucht voor velen de ideale manier om niet alleen lekker te kunnen trainen, maar ook de kunnen genieten van de prachtige omgeving. Ondanks het feit dat buiten trainen voor de meeste sporters natuurlijk de voorkeur genieten, beschikken we helaas in Nederland niet over een dusdanig klimaat dat dit ook altijd mogelijk is. Om dan onze trainingen toch doorgang te kunnen laten vinden, is het goed te kijken naar een spinningfiets of fietstrainer. Maar wat zijn nu eigenlijk de voornaamste verschillen tussen deze twee? Wij vertellen het je!

spinning hometrainer

Waarom kiezen voor een Spinningfiets of fietstrainer?

De meeste mensen die graag fietsen, vinden het natuurlijk heerlijk om dit buiten te kunnen doen. Toch is het ook fijn, dat er andere opties voorhanden zijn, zodat je ten alle tijde gewoon kunt doortrainen. Het kan natuurlijk voorkomen, dat je vooral in de wintermaanden niet echt de behoefte hebt om buiten te gaan trainen. Niet alleen is dit qua weersomstandigheden natuurlijk niet ideaal, maar ook voor je eigen trainingsschema werkt dit vaak niet heel erg voordelig. Een spinningfiets voor thuis is dan de perfecte oplossing om toch te kunnen fietsen. Naast het weer zijn er natuurlijk nog tal van verschillende redenen te bedenken, waarom het trainen op een spinningfiets voor thuis ideaal is. Je kunt je voorstellen, dat vooral wanneer je kinderen hebt, de tijd allemaal net iets kostbaarder is dan je aanvankelijk had gedacht. Door thuis te trainen, bespaar jij jezelf een ritje naar de sportschool. Tijd die je nu kunt besteden aan andere dingen.

Verschillende soorten fietsen voor thuis

In principe kennen we een 3-tal verschillende soorten fietsen waarop we thuis kunnen trainen. Om het overzicht zo compleet mogelijk te maken voor je, hebben we ze daarom ook alle 3 hieronder verder voor je uitgelicht. Het is namelijk afhankelijke van verschillende factoren, welke fiets nu uiteindelijk het best bij jouw specifieke doelen past.

Hometrainer

De hometrainer is natuurlijk de meest bekende in deze rij van verschillende soorten fietsen. Het is in principe het meest ‘basic’ model en voor iedereen toegankelijk. Het is in de basis niet meer dan een normale fiets, alleen dan voor binnen. Het is dus vooral voor beginners een mooie manier om gedurende de wintermaanden toch de conditie op pijl te houden. Vooral oudere mensen en mensen die revalideren kiezen ervoor om dit te doen op een hometrainer. Je kunt hem instellen zo zwaar als je zelf wilt en je kunt middels een display precies aflezen welke afstand je hebt afgelegd en op welke snelheid. Zo weet je dus exact wat je hebt gedaan en hoe lang. Tevens slaan de meeste fietsen dit zelfs ook nog voor je op, zodat je de volgende keer kunt zien of je je eigen resultaten hebt verbeterd.

Fietstrainers

Voor de echte fanatiekelingen, is het aan te raden gebruik te maken van een fietstrainer. Toch kun je ook hier prima als beginner op uit de voeten, maar of het verstandig is, dat is een tweede. Vooral wielrenners en ook mountainbikers met de nodige ervaring kiezen ervoor om op deze fiets te gaan trainen. Het grote voordeel is namelijk, dat je hier met je eigen fiets op kunt trainen. Je zet namelijk je achterwiel in de daarvoor speciaal ontwikkelde stelling en je kunt op je eigen fiets aan de slag. Kies je voor de beste fietstrainer, dan kun je zelfs nog verschillende programma’s volgen zodat het automatisch zwaarder voor je wordt gemaakt. De perfecte manier om iedere rit perfect na te kunnen bootsen.

Spinningfietsen

De spinningfiets is ten opzichte van de fietstrainer wel bij uitstek geschikt voor zowel beginner, gevorderde als professional. Wel is het aan te raden om niet direct te beginnen op een spinningfiets, want het kan best lastig zijn in het begin. Vaak wordt dit daarom ook in groepsverband gedaan met aan de voorkant een instructeur. Deze instructeur neemt je meestal gedurende ruim een uur mee door een heel parcours. Dat betekent dat het van hoog naar laag gaat en je zelf verantwoordelijk bent of jij het uiteindelijk wel kunt bijbenen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.