logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Spijt – het stripboek, Carry Slee

spijt stripboek

In september, in samenwerking met de Week tegen pesten (26-30 september 2022), verschijnt het stripboek van de állerbekendste Carry Sleeklassieker: Spijt! Deze graphic novel is het eerste deel uit de reeks 12+boeken van Carry Slee dat is bewerkt tot strip. Het boek Spijt! won in 1998 de Prijs van de Jonge Jury en werd in 2013 verfilmd. Het boek is zo’n succes, dat in 2022 de 50e druk van Spijt verscheen! De stripbewerking kwam tot stand met een script van Ahmad Resh en tekeningen van striptekenaar Ralf van der Hoeven.

Over Spijt

Het verhaal van het stripboek Spijt komt natuurlijk overeen met dat van het boek en de film. Het draait allemaal om Jochem, een gezette jongen met een heel negatief zelfbeeld. Dat negatieve zelfbeeld wordt alleen maar versterkt door een aantal pestkoppen in de klas, maar ook leerkrachten dragen hun steentje bij: soms onbewust, maar in de strip komt het heel bewust naar voren. Hoewel het verhaal draait om Jochem, is hij typisch genoeg niet de hoofdpersoon. Dat is David, een jongen in Jochems klas. Hij doet soms mee met de plagerijen richting Jochem, als onderdeel van de groepsdruk, maar als de pesterijen uit de hand lopen, krijgt hij toch last van gewetensbezwaar. Hij durft er echter niets van te zeggen.

Gekoppelde levens

Bij toeval komt David op een andere manier in contact met Jochem – een meisje uit zijn klas pikt het Frans lesboek uit Jochems tas wanneer David het is vergeten. Wanneer David het boek terugbrengt, hangt Jochem een verhaal op dat David één van zijn vrienden is. De hartelijke (en ietwat opdringerige) moeder van Jochem accepteert geen nee en trekt de banden tussen haar zoon en David flink aan. Zo leert David veel over Jochems leven, over zijn dagboek en zijn jeugdvriendin, met wie hij nog altijd contact heeft en zijn problemen deelt. Daarmee lijkt er ook een ommekeer in Jochems neerslachtige humeur. Na een aantal weken een krantenwijk voor één van de pestkoppen te hebben gelopen, lijken zelfs de pesterijen verleden tijd. Toch verdwijnt Jochem opeens na een klassenavond en blijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd: aan het einde van het stripboek is er (terecht) ruim aandacht voor het rouwproces van David en Jochems achtergebleven familie.

Over Carry Slee

Carry Slee is de meest bekende kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.

Over Ahmad Resh

Ahmad Resh begon zijn schrijfcarrière in 2013, toen zijn eerste Disney-scenario bij weekblad Donald Duck werd aangekocht. Vervolgens ging hij als freelance redactiemedewerker bij het vrolijke weekblad aan de slag en sindsdien ging zijn loopbaan in sneltreinvaart. Zo vertaalde hij onder andere stripboeken, schreef artikelen en columns voor bladen en kranten. Momenteel werkt hij aan meerdere (strip)boeken.

Over Ralf van der Hoeven

Ralf van der Hoeven wilde als kind al striptekenaar worden. De route naar zijn droom bewandelde hij via een opleiding aan het Grafisch Lyceum en een opleiding Illustratie aan de Hogeschool van de Kunsten. IN 2020 debuteerde hij met zijn eerste stripboek. Vervolgens maakte hij strips en illustraties voor onder andere Lakoro BVBA, Reboot Comics en Dark Dragon Books.


Ga direct naar Spijt! Het Stripboek op BOL.com.

Recensie over Spijt! Het Stripboek

Waar het leesboek van Spijt vrij subtiel is (er wordt heel wat aan de verbeelding van de lezer overgelaten), is een stripboek anders van aard. Het is korter, bondiger en laat weinig aan de verbeelding over. Dat is ook in dit boek het geval. Het stripboek Spijt is harder dan het boek en zeker harder dan de film, waarbij de tekenaar in de gezichten duidelijk laat zien wie de ‘good guys’ en de ‘bad guys’ zijn. Jammer genoeg is dat in het echte leven een stuk minder duidelijk, waarbij vaak goede bedoelingen worden geveinsd om kwade bedoelingen tot uiting te brengen. Het stripboek is in een populaire en aantrekkelijke manga-stijl getekend, wat het een aangename dynamiek en uitstraling geeft. Het verhaal is natuurlijk iets anders, net als de film afweek van het boek. Desondanks mist het zijn impact niet – in ieder geval niet wat mij betreft.

Score: 8


Informatie

Titel: Spijt! Het Stripboek
Auteur:
Illustrator: Ralf van der Hoeven
Uitgever: Carry Slee
Aantal pagina’s: 48
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789048863082
Prijs: 9.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.