logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spelenderwijs leren met de TamTam kaartspellen


Kinderen zijn leergierig én spelen graag spelletjes. Een geweldige combinatie, waar je dankbaar gebruik van moet maken. Bijvoorbeeld met Tam Tam. Dat zijn leuke kaartspelletjes, waarbij kinderen hun taal- en rekenvaardigheden kunnen verbeteren. Daarbij draait het overigens vooral om snelheid.

Tam Tam gebruikt namelijk twee kaarten: eentje met plaatjes en eentje met woorden, of eentje met sommen en eentje met uitkomsten. Het is nu de vraag: welke hoort bij welke? De taalspelletjes van Tam Tam (Engelse woordjes of Mijn eerste woordjes) is vooral gericht op jongere kinderen, groep 2-3 van de basisschool. Daarmee leren ze een aantal basiswoorden en letters herkennen die ze daarna op de kaartjes moeten benoemen en koppelen aan elkaar. Ook Tam Tam optellen hoort bij die doelgroep, kinderen gaan in die twee groepen actief aan de slag met hun eerste rekenvaardigheden.

Het rekenspelletje gaat met keersommen tot en met 5, daar komen ze in groep 4 mee in aanraking. Daarna is het een leuke oefening voor kinderen die wat moeite hebben met het automatiseren van deze sommenreeksen.

De kaartjes van Tam Tam zijn erg leuk vormgegeven, met vrolijk getekende plaatjes en aangenaam gekleurde lettertypen. Bij de woordjes is het wel opvallend dat er gekozen is om verschillende lettertypen te gebruiken in plaats van het alom gebruikte lettertype in de schoolboeken om de kinderen te leren lezen. Alle setjes werken hetzelfde: een vraag- en antwoordkaartje, waarbij je kunt kiezen uit meerdere vragen en meerdere antwoorden. De vraag is natuurlijk welke vraag hoort bij welk antwoord? Pas op: er zijn altijd een paar instinkers! Er is ook een risico verbonden aan deze manier van werken, je loopt natuurlijk het risico dat kinderen snel blijven steken in bepaalde woorden en sommen die ze gaan zoeken op de antwoordkaarten, en bepaalde sommen simpelweg zelden aan bod komen.

Playlab brengt in totaal zes verschillende kaartspelletjes van Tam Tam uit die stuk voor stuk taal- en rekenvaardigheden stimuleren: Lezen niveau 1, Lezen niveau 2, Engelse woordjes, Vermenigvuldigen, Eerste woordjes en Optellen.

De Tam Tam kaartspellen zijn verkrijgbaar in speelgoedwinkels voor de consumentenadviesprijs van € 9,99.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.