logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel review: Captains of the Golden Age


De Gouden Eeuw – dat was me een roerige tijd! Een periode waarin nieuwe werelden werden ontdekt met alle pracht en praal die daar bij komt kijken. Denk aan nieuwe kruiden en specerijen, nieuwe producten en nieuwe materialen. Gouden tijden voor de handel – er was ontzettend veel geld mee te verdienen. Zeker met peper – dat was meer waard dan goud. Eén nadeeltje: die nieuwe werelden waren zo ver weg! Met schepen duurde het enkele weken voor je op de juiste plek aankwam om de materialen te verzamelen.

Schip ahoy

In Captains of the Golden Age is het jouw taak om aandelen te verzamelen in de VOC – dé handelsvereninging van Nederland, en destijds de machtigste handelsvereniging ter wereld. Die aandelen koop je met peper. Het is jouw doel om peper te verzamelen en naar de belangrijkste haven op het ronde spelbord te brengen. Op de ronde wereldkaart zijn een aantal eilanden, waarbij je op ieder eiland een andere grondstof krijgt. Gewoon, omdat je er aanmeert. Behalve peper. Die moet je ruilen tegen een andere grondstof. Dus: eerst hout, koper, doek of rum halen en doorzeilen naar De Oriënt, waar je die grondstoffen kunt omruilen voor het felbegeerde peper, waar jij je aandelen mee kunt behalen op de Republiek. Maar: je kunt die basisgrondstoffen ook gebruiken om je schip te upgraden, waardoor je sneller en eerder je doel behaalt… wat ga je doen?

Schip bouwen

Je schip in Captains of the Golden Age heeft namelijk een paar eigenschappen. Het kan een aantal stappen varen, het kan een aantal goederen vervoeren, kanonnen afschieten en bemanningsleden bevatten. Die staan allemaal op jouw speelbord, afgebeeld in fiches. Hoe meer fiches, hoe sterker jouw schip op dat front is. Heb je bijvoorbeeld meer zeilen, dan kun je per beurt meer stappen verzetten. Iedere keer als je in de Oriënt of de Republiek arriveert, kun je upgrades kopen. Die kosten echter telkens meer en meer… goed sparen dus! En bedenk jezelf goed: wat wil je gaan doen, wat is jouw strategie?

Fases

Iedere spelersbeurt van Captains of the Golden Age bestaat uit vier fasen. Belangrijk is om te weten dat je de eigenschappen van je schip tijdelijk mag boosten met speelkaarten, die je 7 in handen mag hebben (en je regelmatig mag uitzoeken uit je stapel). Dit zijn de stappen in het kort:

  1. Zeilen. Hierin mag je het aantal stappen verzetten als je zeilen hebt op je spelbord. Staat er iemand anders op het vakje waar je wil eindigen? Dan kan er een strijd volgen. Daarover dadelijk meer.
  2. Vechten. Als je met twee schepen in hetzelfde vakje staat, dan mag je gaan aanvallen. Dat doe je met je bemanning of met kanonnen. Met de bemanning steel je grondstoffen van de ander, met kanonnen stel je scheepsupgrades tijdelijk op non-actief. De telling is eenvoudig: de persoon met de meeste fiches van die aanvalssoort wint. Maar let op: na een aanval moet je kapitein flink rusten… tot je weer in de Republiek bent. Tot die tijd leg je het kapiteinskaartje ondersteboven op je spelbord. Ben je aangevallen met kanonnen? Dan draai je de upgrades even om. Ook die worden weer actief als in de Republiek bent geweest.
  3. Haven. Kom je in een van de havens aan, dan mag je grondstoffen pakken die bij die haven horen. Iedere grondstof heeft zijn eigen kleur – leg eenvoudigweg een van de blokjes op je voorraadfiches op je spelbord. Je mag zo veel grondstoffen pakken als je handjes ziet in het meest rechtse ruim staan. Dat zijn er dus 1, 2 of 3. Heb je voorraadkaarten? Dan mag je die spelen en daar grondstoffen op leggen. Je mag zelfs bestaande voorraad overboord gooien om plek te maken voor de nieuwe! Maar let op: hier kan de piratenkaart tevoorschijn komen (zo dadelijk vertel ik daar meer over. Spannend, he?). Speciale havens zijn De Republiek (waar je grondstoffen mag gebruiken om je schip te upgraden of om peper in te ruilen voor felbegeerde aandelen), de Orient, waar je grondstoffen omruilt voor peper en je kapitein kan uitrusten en het Pirateneiland, waar je grondstoffen naar wens kunt ruilen en een piraat kunt inhuren.
  4. Kaarten pakken. Als je op een zeevak bent geëindigd, dan mag je een nieuwe kaart pakken – tot je 7 kaarten op hand hebt. Maar ook als je de kapitein hebt laten rusten krijg je een kaart, alsook wanneer je er eentje mag pakken omdat het de bonusactie van een aandeel is.

Piraterij

Een andere speciale actie is de piraat, die je op het pirateneiland kunt inhuren. De piraat bestaat uit een draaischijf. Daarom kan de speler die een piraat inhuurt een eiland draaien. Daarna legt de speler die kaart ondersteboven neer op tafel. Komt er nu een speler op dat eiland om grondstoffen te pakken, dan mag de piraat deze grondstoffen inpikken. Het hoeft niet, het mag. Daarna mag de piraat weer een nieuw eiland kiezen, net zolang tot een andere speler in het bezig komt van de piraat.

Ga direct naar Captains of the Golden Age op BOL.com


Recensie over Captains of the golden age

Laat ik voorop zeggen dat dit een lang spel is – volgens de makers duurt het 1 tot 3 uur (wat best wel een marge is), maar het dekt de lading wel. Het zijn namelijk nogal wat stappen die je moet zetten voor je op een ander eiland bent. En in het begin mag je maar twee stapjes per beurt zetten, tot je de zeilen hebt geüpgrade. Je kunt er daarom ook voor kiezen om al met betere schepen te beginnen, als je dat wilt. Het spel verloopt dan een stuk sneller. Wel is het goed om te zien dat je vooral aangewezen bent op je eigen strategie en inzicht. Niks kaarten schudden, geen dobbelstenen, nergens overgelaten aan het lot – enkel aan jouw eigen strategie en de sluwheid van je tegenspelers…

Score: 8


Informatie

, Golden Games
Genre: strategie, Tijdsduur: 90 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 49.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.