logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Wazzda?! White Goblin Games


Ken je het spel Pictionary? Vast wel. Daarbij moet je een woord tekenen, waarbij andere teamleden moeten raden. Die ken je wel, toch? En ken je ook die frustratie bij een persoon die voor geen meter kan tekenen? Dat moet ook niet zo’n probleem zijn. Welnu: Wazzda?! is eigenlijk pictionary, maar dan met hulpstukken. Je moet een woord uitbeelden door gebruik te maken van houten stokjes en rondjes. Dat klinkt al makkelijker, toch? Nou: nee. De spellenmakers hebben d’r namelijk nog een paar elementen bij bedacht…

Teamverband

Je moet Wazzda?! namelijk spelen met 4, 6 of 8 spelers. Daarbij werk je in teams: twee spelers verdelen de stokjes netjes over elkaar en moeten samen een woord uitbeelden. Dat woord wordt bepaald door een stapel kaartjes. Op iedere kaart staat aan de ene kant een rijtje met 6 woorden, op de andere kant een groot cijfer. Pak je een kaart van de stapel, dan ligt dat grote cijfer dus boven op de stapel. Dat cijfer bepaalt het woord dat jullie moeten uitbeelden. Daarbij moeten de twee spelers ombeurten een stokje neerleggen. Weet je niets, dan leg je een stokje opzij. Het andere tweetal moet gaan raden. Hebben ze het goed geraden? Dan krijgen ze een punt.

Wisselbeurt

Maar wacht: er is meer! Na je beurt verschuiven de teams! De teamsamenstelling wordt en persoon naar links geschoven. Dat is ook wel zo eerlijk, want op deze manier heb je wisselende teams, met een wisselend niveau. Zeker omdat je om de beurt een element moet neerleggen blijft het spel zo lekker dynamisch. De regels en uitzonderingen hierop (zoals: hoe speel je het met z’n drieën?) staan duidelijk uitgelegd in de handleiding.

Conclusie over Wazzda?!

Creatief en een aanslag op je verbeeldingsvermogen, zo zouden sommigen het spel Wazzda?! verwoorden. Het is een snel en hilarisch raadspel waarbij twee spelers een woord moeten uitbeelden met stokjes en rondjes. Ze mogen natuurlijk niet overleggen, niets uitbeelden en geen geluiden maken. Probeer dat maar eens vol te houden! Het stimuleert abstract en creatief denken en ontneemt spelers van de beperking van ‘niet goed kunnen tekenen’. Bovendien is het lekker klein en overal mee naartoe te nemen.

Door: CooleSuggesties
Score: Wazzda?! krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Wazzda?!, White Goblin Games
Genre: partyspel,
Tijdsduur: 00:20 minuten.
Voor 4-8 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.