logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Via Stracciatella, 999 games

IJs te koop! Tingeling! Tingeling! IJs te koop! Hoewel het de bedoeling is van Via Stracciatella om zo veel mogelijk ijs aan de man te brengen, is het niet zozeer de bedoeling dat je je ook als een ijsboer gaat gedragen. Je hoeft dus niet te roepen en te schreeuwen. De kaarten luisteren echt niet.

 

De regels van Via Stracciatella

Het is bij Via Stracciatella de bedoeling dat je 9 loyaliteitspunten wint. Die herken je aan hun vorm, ze zien er uit als een soort medailles. Die punten verdien je door klanten te bedienen die bij je ijscokar komen. Zodra het spel begint krijg je 3 ijskaarten en een ijscokar met bijbehorende kaart. De overige kaarten leg je op een trekstapel, ondersteboven op tafel. Van die trekstapel pak je drie kaarten, die je goed zichtbaar naast de stapel neerlegt.

IJskaart

Iedere ijskaart heeft vier onderdelen. Boven in de kaart zie je het soort ijs dat de kaart is, samen met een speaker en een getal erop. Daar onder zie je twee poppetjes staan met een aantal ijsjes ernaast. Dat zijn je klanten en hun bestellingen. Tenslotte vind je onderop de beloning van die kaart. Soms zijn dat loyaliteitspunten, soms een ijsje, soms een combinatie van die twee.

IJscokar rijden

Je ijscokar heeft een prominente rol in het kaartspel Via Stracciatella. Zo mag je zo veel kaarten pakken als je wilt, maar voor iedere kaart moet je een stapje vooruit zetten. Voor je kaarten pakt moet je zeggen hoeveel je er gaat pakken. Besluit je bestellingen in te wisselen, dan ‘activeer’ je een ijskaart. Je moet namelijk de bestellingen vervullen die op je kaart staan om te beloning te innen. Dat doe je door de kaart onder je ijscokarkaart te leggen en het aantal stappen vooruit te zetten die je in de rechter bovenhoek ziet staan. Vervolgens kun je in de volgende beurten je klanten voorzien van hun ijsjes door die ijsjes op de aflegstapel te leggen (linker bovenhoek). Een klant per beurt, en voor iedere klant moet je een stapje vooruit zetten.

Een stapje vooruit

Nu lijkt het niet zo belangrijk om je ijscokar een stapje vooruit te zetten. Ergens is dat ook zo. Er is immers geen finish, waarom zou je dan geen plankgas geven en zo veel mogelijk kaarten innen? Eigenlijk is die reden heel makkelijk. De achterste speler is aan de beurt. Je gaat bij Via Stracciatella dus niet met de klok mee, maar de achterste speler is aan de beurt. Pak je dus 5 kaarten ineens, dan kan het even duren voor je weer aan de beurt bent!

IJs sparen

Het is wel een goed plan om zo veel mogelijk klanten te bedienen. Die leveren je tenslotte overwinningspunten op, maar ook ijsjes. En als je eenmaal zo’n ijsje hebt, hoef je die alvast niet meer als kaart in te leveren als je bestellingen afwerkt. Oh, en als je meerdere ijsjes van eenzelfde soort hebt, kan je dat een gebiedskaart opleveren, waar je ook weer loyaliteitspunten mee verdient. Dubbel handig (maar minder snel dan direct voor de loyaliteitspunten gaan)


Recensie over Via Stracciatella

Dit coole kaartspel is echt een spel waar je je hoofd koel bij moet houden. Je hebt heel veel elementen zelf in de hand, zodat het grootste deel van de planning komt op jezelf neer. Verzamel de juiste kaarten, leg ze in de juiste volgorde en plan zo ver mogelijk vooruit. Je zult zien dat dat nog niet zo eenvoudig is! Het is een lekker compact spel dat snel klaargezet en te spelen is. Een lekker uitdagend kaartspel met een mierzoete inval.

Score: 8


Informatie

Via Stracciatella,
999 games
Genre: bordspel,
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 13.99 euro.

Ga direct naar Via Stracciatella op BOL.com.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.