logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: The Game: Het Duel, White Goblin Games


Het stoer uitziende spel The Game: Het Duel ziet er een stuk bruter uit dan het in werkelijkheid is. Vergis je niet: de emoties kunnen flink oplopen tijdens het spel, maar schedels, knokkels en knuppels hoeven er niet per se aan te pas komen. Spannend is het wel, ik zal zodadelijk de regels kort uitleggen. Die regels zijn niet heel erg uitgebreid, maar dat is ook eigenlijk wel de kracht van spellen als dit. Te veel regels zorgen vaak voor onduidelijkheid, mogelijkheden voor discussies en onrust. Niets daarvan bij dit kaartspel!

Spelregels

Je kunt The Game: Het Duel spelen met twee spelers. Niet drie, niet vier: twee. Iedere speler krijgt een eigen deck met 60 kaarten. Daar zul je het mee moeten doen. Die kaarten zijn genummerd van 1 tot en met 60. Op kaart 1 en kaart 60 staat respectievelijk een pijl naar boven en een pijl omlaag. Dat zijn je beginkaarten, die leg je open voor je neer. Dan pak je 6 kaarten van de stapel. Daar staan willekeurig cijfers op van 2 tot 59. Het is nu de bedoeling dat je op jouw stapels omhoog gaat tellen, of omlaag gaat tellen. Naast de kaart 1 komt dus een nieuwe stapel met 2-3-4-… en naast de kaart 60 komt een stapel 59-58-57-…. . In het meest positieve geval. Als al je kaarten op zijn heb je gewonnen.

Sprongen

Maar je kunt natuurlijk niet wachten tot je een perfect rijtje hebt. Soms moet je een sprong maken. Dat moet wel, omdat je telkens minstens 2 kaarten moet opleggen. Dan sla je soms één of twee (of meer) stapjes over. En dus heb je gaten, die je een andere keer moet inhalen. Je hebt immers maar 2 kansen op je kaarten kwijt te raken: eentje op de stapel omhoog, en eentje voor de stapel omlaag. En dus mag je sprongen terug maken. Op de stapel omhoog mag je een sprong van 10 omlaag maken, en omgekeerd. Je mag zelfs in 1 beurt 6 sprongen maken, als je dat zou kunnen!

Dwarszitten

Het blijft natuurlijk wel een strijd. Het is nu eenmaal een duel! En dus mag je iedere beurt 1 van je kaarten op de stapel van je tegenstander leggen. Maar dan moet je ‘m daar wel mee ‘helpen’. Op de stapel naast de 1 mag je dus alleen een kaart neerleggen die lager is dan de kaart die er ligt, en op de stapel omlaag mag alleen een kaart die hoger is dan de kaart die er ligt. Maar hoe veel die hoger of lager moet zijn… dat wordt nergens gezegd. Je wordt echter beloond voor die goede daad: normaal gesproken mag je na iedere beurt slechts 2 kaarten trekken. Als je een kaart neerlegt op de stapel van je tegenstander, mag je jouw hand aanvullen tot 6!

Conclusie over The Game: Het Duel

Een snel kaartspel met duidelijke regels, dat is Het Duel. Hoewel de vormgeving wat stoer en luguber is, is het spel dat eigenlijk helemaal niet. Het is wel een leuke variatie op de reeks The Game-spellen die er tot nu toe zijn, en een regelijk vredelievend spel. Wie kan als eerste zijn kaarten kwijt raken? Het spel is mooi uitgevoerd, helder vormgegeven en de handleiding is kort, bondig en duidelijk.

Door: CooleSuggesties
Score: The Game: Het Duel krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

The Game: Het Duel, White Goblin Games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.