logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Take That, White Goblin Games


Je hebt kaartspellen in alle soorten en maten. Veel daarvan lijken heel sterk op elkaar, maar zo nu en dan stapt er een spellenfabrikant uit de gangbare spellen en bedenkt een nieuw concept. Take That is zo’n spel dat je eigenlijk met geen enkel ander spel zou kunnen vergelijken. Dat maakt het interessant om te spelen, maar is het ook een succes? Wij proberen het voor je uit.

Minpunten opdringen

Take That is eigenlijk een spel waarbij het de bedoeling is dat je jouw tegenstander zoveel mogelijk minpunten toespeelt – in hoeverre dat je dat kunt bepalen en sturen… het komt aan op goed onthouden welke kaarten er zijn gespeeld en slim inspelen op de gezichtsuitdrukkingen van je tegenstanders tijdens het spelen, om de zwakke punten te kunnen achterhalen. In dit spel moet je namelijk cijferreeksen maken, waarbij de afstand tussen de getallen niet hoger mag zijn dan 10. Ligt er bijvoorbeeld een 34, dan mag de volgende kaart niet hoger zijn dan 44 of 24. De speler daarna mag vanaf die kaart weer verder, enzovoort. Er is een uitzondering: je mag getallen spiegelen. Ligt er bijvoorbeeld een 16, dan mag je ‘m spiegelen met 61. Een mooie sprong, die je bovendien bonuspunten oplevert: de gespiegelde kaarten mag je bij je nemen en tellen als bonuspunten. Die gespiegelde kaart hoeft bovendien niet eens aan het einde van de rij te liggen, je mag op elk moment een kaart spiegelen, waarbij je allebei de kaarten uit de rij mag pakken en voor je neer mag leggen! Kaarten met een pad erop kun je niet spiegelen (11, 22, 33, …) en gelden als 5 minpunten. Wanneer krijg je die minpunten? Als je geen kaart meer kunt aanleggen. Dan moet je de hele stapel pakken, waarbij iedere normale kaart telt als 1 minpunt, en de pad als 5 minpunten.

Geluk en strategie

Aangezien iedere speler aan het begin van een ronde 8 of 9 kaarten in handen krijgt, is het spel voor een groot deel aan geluk onderhevig. Toch kun je gebruik maken van een paar strategieën, zoals het onthouden van de gespeelde kaarten en het in de gaten houden van je tegenspelers. Speel je padden met beleid, je weet maar nooit of ze in die ronde tegen je gekeerd kunnen worden. Iedere keer dat je een kaart hebt neergelegd, pak je een nieuwe van de trekstapel.Het spel is afgelopen wanneer de hele trekstapel leeg is.

Ga direct naar Take That op BOL.com.


Recensie over Take that

CooleSuggesties topper

Take That is een snel kaartspel dat je niet helemaal in de hand hebt. Je weet immers niet welke kaarten je tegenspelers hebben of welke er rnog op de stapel liggen. Je kunt wel zelf bepalen of je niet meer kan (en of je dus de stapel pakt). Jij mag dan een nieuwe rij beginnen, wat weer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Ondanks de flinke dosis geluk heb je dus genoeg mogelijkheden om het spel te beinvloeden!

Score: 9


Informatie

, White Goblin Games
Genre: kaartspel, Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 9.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.