logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: STEM puzzels

STEM is een afkorting en staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics (wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde). Niet bepaald dingen om warm voor te lopen… zeker niet in je vrije tijd! Toch kan het ontzettend leuk zijn om ermee aan de slag te gaan. Dat bewijzen ook deze drie STEM puzzels, die zijn uitgevoerd in fraai hout. Echte hersenkrakers, die je goed zullen bezighouden!

Wetenschap: De moleculepuzzel

Stem puzzel moleculepuzzel

Dit is wel de moeilijkste puzzel uit de serie. De puzzel bestaat uit ronde houtjes, met daar gaten doorheen geboord in verschillende hoeken. Daar kun je stokjes doorheen steken en zo één geheel vormen. Een molecule, inderdaad. Waarom is deze puzzel zo moeilijk? Welnu: ten eerste is het een flink gepuzzel welke stokjes in welke gaten moeten, en in welke volgorde de houtjes geplaatst moeten worden. Daarnaast heb je de hindernis dat die stokjes wel heel soepel door de gaten vallen… en dus ook heel wat speling hebben. Ze draaien snel en soepel, maar vallen er ook vrij snel weer af. Zelfs met de handleiding binnen handbereik – waar de oplossing gelukkig in staat vermeld – is het een uitdaging qua geduld en behendigheid om de puzzel te voltooien. Deze is wat ons betreft geen aanrader – tenzij je een engelengeduld hebt.

Wiskunde: Pentomino met puzzelkaartjes

De Pentomimo is veel meer in ons straatje. De set bestaat uit 12 houten blokjes, ieder in een unieke vorm. De puzzelstukken zijn in vier verschillende kleuren uitgevoerd, om het wat aantrekkelijker te maken. Bovendien is iedere vorm gekoppeld aan een letter. Pentomino is eigenlijk een mix tussen Tengram en Tetris, met een vleugje puzzelstress. Met de 12 blokjes kun je namelijk heel wat verschillende vormen maken, maar dat ontdek je aan de hand van de 40 opdrachtenkaarten die je alle aspecten van de blokjes laten ontdekken. Zo kun je met een beperkt aantal blokjes (die staan afgebeeld op de kaart) vierkanten maken, maar ook herkenbare figuren of abstracte vormen. Lukt het jou om alle 40 uitdagingen op te lossen? De set zit in een compact doosje, maar het binnendoosje hebben we snel op de hoeken verstevigd met wat plakband voor wat extra stevigheid.

Stem Puzzel wiskunde pentomino puzzelkaartjes

Wiskunde: Sudoku

Stem puzzel wiskunde Sudoku

Wie kent ze niet: sudoku-puzzels zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Wist je dat je ze ook met een normale puzzel kunt oplossen? Deze houten puzzel is daar een goed voorbeeld van. Er zijn 9 kubussen in totaal, die vormen het bekende sudoku-raster. Op de houten blokjes staan telkens de cijfers van 1 tot en met 9 geschreven. Voor de makkelijkste variant gebruik je de vetgedrukte cijfers. Die staan maar op 1 zijde van iedere dobbelsteen, waardoor je weinig keuzestress ervaart. Een stapje moeilijker zijn de normale cijfers: die staan op 2 zijden van de dobbelsteen, waardoor je ineens 18 mogelijkheden hebt om uit te kiezen. Dat is heel wat meer puzzelwerk! De moeilijkste variant ontdek je in de cursief gedrukte cijfers, die op drie vlakken van iedere kubus staan. 27 mogelijkheden om uit te kiezen… zie daar maar eens de juiste uit te nemen! En telkens heb je een ander beginpunt, want je begint met een willekeurige dobbelsteen die je in het houten doosje neerlegt. Klein nadeel: de groene print op het hout was bij één set wat moeilijker leesbaar, omdat het contrast daar wat minder was.


Ga direct naar STEM puzzels op BOL.com.

Recensie over STEM puzzels

Houten speelgoed heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht. Als het dan ook nog eens leerzaam is, heb je natuurlijk helemaal een winnaar in handen! Deze drie puzzels zijn allemaal heel uitdagend op hun eigen manier, met hun eigen sterke en zwakke punten. Het minst te spreken waren we over de Molecule, waarbij je vooral flink te leiden hebt over de onhandige manier van in elkaar zetten. Het leukst vonden wij de Pentomino – maar met dit soort spellen verschillen de voorkeuren natuurlijk enorm!

Score: 7


Informatie

Titel: STEM puzzels
Uitgever: STEM
Genre: puzzels
Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 1 tot spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 19 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.