logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Smart 10, MegaBleu


Voor jonge en volwassen quizfanaten is er een super leuk en snel quizspel: Smart 10. Je kunt het spel alleen spelen, maar is eigenlijk ontworpen om te spelen met 2-8 spelers vanaf 10 jaar. Dit draagbare spel is super compact en makkelijk mee te nemen. Een ideale compagnon, dus!

De Smartbox

Smart 10 draait allemaal om de fel-oranje Smart Box: een oranje kunststof bewaarbox waar je de 100 dubbelzijdige vraagkaarten in kunt bewaren en waar je bovendien acht puntentellingsmogelijkheden hebt.

Zo speel je Smart 10

Het spel is super eenvoudig: de regels staan op een kort instructievel. Voor je begint, schuif je een vraagkaart onder de open cirkel van de Smart Box. In het midden van die cirkel komt nu een vraag te staan, met daar omheen 10 verschillende opties. Het is de bedoeling dat je die opties aanvult met de juiste reactie, afhankelijk van de vraag. Je mag om de beurt een antwoord kiezen. Er is dus geen tijdsdruk of een race tegen de klok. Heb je een antwoord gegeven, dan trek je de zwarte dop uit de Smart box om het antwoord te zien. Is je antwoord goed? Dan krijg je een punt. Is je antwoord fout? Dan mag je die ronde niet meer meedoen en ben je bovendien al je punten kwijt. Je kunt ook Passen. Nadat je hebt gepast mag je die ronde niet meer meedoen, maar je verliest ook geen punten. De keuze is aan jou!

Score bijhouden

Op de hoeken vind je kleine scorewieltjes om de stand bij te houden. Er zijn er 8, maar ze gaan maar tot de 9, waardoor het spel een duidelijk einde heeft (tenzij je met maximaal 4 spelers speelt, dan kun je beide tellers gebruiken om tot de 99 door te gaan 😉 ). Het is een fijn systeem, hoewel je de teller wel pas aan het eind van de ronde kunt bijwerken. Heb je namelijk een antwoord fout, dan tellen alle punten uit die ronde niet mee voor je.

Kwaliteit

De vraagkaarten zijn gemaakt van karton met speelkaartdikte en zullen heel wat spelrondes kunnen meegaan. Ze schuiven allemaal in de plastic Smartbox, een stevige kunststof doos die je met een klep afdicht (zodat de kaarten er niet uitvallen). Dat open- en dichtmaken vond ik behoorlijk omslachtig en niet bepaald soepel gaan, maar dat kan ook aan mijn handigheid liggen. De tellers op de hoeken zijn praktisch, maar draaien stroef. De kans dat je twee of zelfs drie punten ineens doordraait is best groot. Je kunt dan natuurlijk zonder problemen terugdraaien, maar toch. De zwarte dopjes zitten degelijk in hun basis. Ze vallen er niet zomaar uit, maar je hoeft ook geen krachtpatser te zijn om ze te verwijderen.

Soorten vragen

Er zijn zes verschillende soorten vragen die voorbijkomen op de vraagkaarten. Elke hoofdvraag bestaat uit tien minivragen. De categorieën zijn als volgt:

  • Waar/onwaar: kies alleen de antwoorden waarvan jij denkt dat ze juist zijn. Als je denkt dat er alleen maar valse antwoorden over zijn, geef dan door.
  • Nummer: Raad het nummer of de datum.
  • Volgorde: Raad de volgordepositie van je antwoord vergeleken met de andere.
  • Eeuw-Decennium: Kies de juiste eeuw of het juiste decennium waarin iets is gebeurd.
  • Kleur: Raad de juiste kleur.
  • Open: Raad het juiste woord, de naam, enz.

Ga direct naar Smart 10 op BOL.com.

Recensie over Smart 10

Als quizachtige spellen jouw ding zijn, dan is Smart 10 een spel dat je zeker eens moet uitproberen. Het is lekker compact, de onderdelen zijn allemaal stevig en met 100 dubbelzijdige kaarten zijn er veel vragen. De installatie is eenvoudig, de rommel is minimaal en de game reist heel goed. Het minpunt is de uitwerking van de kunststof Smart Box: hoewel het een degelijk en praktisch hulpmiddel is tijdens het spel, is het klepje lastig te bevestigen en draaien de puntentellers (vooralsnog, in ieder geval) behoorlijk stroef. Pluspunten krijgt het spel voor het ontbreken van de tijdsdruk. Iedereen komt aan de beurt!

Score: 7


Informatie

Titel: Smart 10
Uitgever: Megableu
Genre: kennisspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 8 spelers.
Leeftijd: vanaf 14 jaar.
Adviesprijs: 24.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.