logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Railroad Ink, White Goblin Games


Ben jij zo iemand die een feilloos overzicht heeft in hoe je tot een bepaald doel kunt komen of heb je altijd geluk met het dobbelen van de dobbelstenen? In beide gevallen zou je bij een heel ander spel uitkomen. Maar er is een geweldige middenweg: Railroad Ink, een spel waarbij je moet zorgen voor een zo optimaal mogelijke infrastructuur van jouw speelbord.

Zo speel je Railroad Ink

Bij het spel Railroad Ink krijgt iedere speler een eigen speelkaart met daarop een raster van 7×7 vakjes. Aan alle zijden staan drie rode blokjes: dat zijn de ingangen naar jouw dorpje of stadje. De bedoeling is dat je zo veel mogelijk van die toegangspunten met elkaar verbind door het aanleggen van een treinrails of een weg. Simpel, toch? Nou… nee. Je hebt het namelijk niet voor het kiezen bij het bouwen van je wegenstelsel. Je bent volledig afhankelijk van de dobbelstenen! Telkens gooit een nieuwe speler namelijk met de vier witte dobbelstenen. Op iedere steen komt een stukje weg of rails te staan. Sommige zijn recht, anderen zijn krom, soms heb je combinaties van die twee… je kunt het zo gek niet bedenken. Het is nu aan jou om al die combinaties zo goed mogelijk met elkaar te verbinden. Om je te helpen mag je ook nog drie speciale combinaties uitkiezen, wanneer je maar wilt, die bovendien rails met wegen combineren middels het gebruik van een station.

Zeven keer gooien

In totaal bestaat iedere ronde uit zeven keer dobbelen, verdeeld over alle spelers. Dat is best veel, maar niet genoeg om alle vakjes te vullen. In totaal kun je namelijk 31 vakjes van de 49 vakje vullen. Aan het einde van deze zeven rondes maak je de balans op. je krijgt punten voor het aantal rode punten die je met elkaar hebt verbonden, het aantal wegen van je langste wegroute en die van je maximale spoorweg, hoe veel wegdelen je hebt getekend in het midden van het speelbord en hoe veel van de uitbreidingsstenen je hebt gebruikt. Om het interessant te maken krijg je minpunten voor ieder open einde van de wegen of spoorwegen… laat dus niet te veel losse eindjes liggen@

Extra uitdaging

Na een paar keer spelen zul je merken dat je toe bent aan een extra dimensie. En die is er. In zowel de rode variant als in de blauwe variant vind je vier extra stenen die je een extra uitdaging bieden. Bij de blauwe variant kun je bijvoorbeeld een rivier aanleggen door je speelbord en meren aanleggen in jouw wereld. Die kunnen je een mooie bonus opleveren aan het einde van het spel, maar het je ook knap lastig maken.

Ga direct naar Railroad Ink op BOL.com.


Recensie over Railroad Ink

Railroda Ink is een super leuk spel waarbij alle spelers tegelijk actief zijn. Dat is een erg goede eigenschap van het spel! Daarbij is het compleet flexibel. Je bent deels overgelaten aan het lot van de dobbelstenen, maar je moet ook een beetje kunnen plannen. De speelborden zien er leuk uit, de manier van tekenen is heel eenvoudig en het spel blijft spannend tot de laatste minuut!

Score: 8


Informatie

, White Goblin Games
Genre: strategie, Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 14.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.