logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Origami, White Goblin Games

Na het spelen van Sushi Go en Go Nuts for Donuts is het tijd om weer terug te reizen naar Japan om ons te storten op de nobele kunst van het vouwen. in Origami is het namelijk zaak om zo veel mogelijk te spelen met vouwen en nieuwe technieken, zodat je uiteindelijk twee mooie verzamelingen vouwblaadjes hebt aangelegd die je veel punten zullen opleveren. Let wel: je hoeft zelf niets te vouwen! Het gaat puur om het verzamelen van kaarten. Lees vooral mee met de spelregels van Origami.

Kopen en kiezen

Iedere spelkaart kun je kopen en gebruiken als betaalmiddel. Linksboven in de hoek staan namelijk twee cijfers. Het grootgedrukte getal is de aanschafwaarde. Zo veel vouwen moet je betalen om die kaart te kunnen bemachtigen. Meteen daarnaast staat in lichter gedrukte cijfers het aantal vouwen dat de betreffende kaart heeft. Dat is de waarde in vouwen die de kaart oplevert als je ‘m in bezit hebt. Onder die twee cijfers staat een icoontje uit welke ‘familie’ de origami-kaart komt (oceaan, safari, et cetera) en het aantal punten dat de kaart waard is. Tel daarvoor simpelweg de rode vakjes. Let wel: sommige kaarten, zoals de mier, zijn ineens meer punten waard als je er meer van hebt!

Als alle spelers hun kaarten hebben gekregen worden er vier kaarten midden op tafel gelegd. De speler mag nu kaarten pakken tot een maximum van vier vouwen. Dat kunnen dus allerlei combinaties zijn, variërend van 1 kaart met vier vouwen of 4 kaarten met één vouw erop. Nadat de speler zijn kaart(en) heeft gepakt mag hij een kaart uit zijn hand toevoegen aan een verzameling. Voordat je een kaart mag toevoegen aan je verzameling zul je hem moeten kopen! Dat doe je door te kijken naar de kostprijs van de kaart die je wilt kopen. Je moet vervolgens genoeg kaarten inleveren om die vouwen te kunnen betalen. Het kopen van 1 kaart kan je dus heel wat kaarten op je hand kosten!

Acties en verzamelingen

Zodra je een kaart hebt gekocht moet je hem toevoegen aan een verzameling. Je mag in totaal twee verzamelingen beheren, wat eigenlijk inhoudt dat je twee stapels maakt met gekochte kaarten. Er is echter een bijzondere eigenschap aan deze verzamelingen. Iedere kaart die je koopt heeft namelijk ook een speciale vaardigheid. Sommigen leveren meer punten op als het spel is afgelopen, anderen laten je een actie uitvoeren zodra je de kaart hebt gekocht, maar een heel belangrijke groep levert je bij iedere beurt een speciale vaardigheid op. Zo zijn er Origami kaarten waarbij je niet tot een puntenaantal van vier mag pakken, maar tot zes punten mag gaan. Twee belangrijke regels die hier in de gaten moet houden: je mag alleen de speciale vaardigheid van de bovenste kaarten gebruiken en het aantal kaarten op de twee stapels mag niet meer dan een verschil bevatten. Dat houdt het spel eerlijk en dynamisch tegelijk.


Recensie over Origami

Origami is een vlot spel waarbij je kaarten moet verzamelen en ze slim moet inzetten. Alleen dan kun je een zo hoog mogelijke score behalen. Houd er wel rekening mee dat iedere kaart een speciale vaardigheid met zich meebrengt. Het kiezen van de kaarten tijdens de eerste set van je beurt is dan ook al een belangrijke keuze, maar ook het kopen van een kaart betekent dat je andere kaarten moet opofferen. Ondanks een kleine factor geluk die bij origami komt kijken is strategie dan ook zeker een belangrijk element in dit fraai vormgegeven kaartspel.

Score: 7


Informatie

Origami, White Goblin Games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 9 jaar. Prijs: 10.95 euro.

Ga direct naar Origami op BOL.com.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.