logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: My Zoo, Just Games

In deze mix tussen bordspel en kaartspel is het de bedoeling dat je een dierentuin bij elkaar sprokkelt. En dan niet zo maar een dierentuin: eentje met vijfsterren-dieren! De persoon die dat niveau behaalt is de winnaar van het spel. Om dat voor elkaar te krijgen heb je vijf verblijven die je moet vullen – ieder verblijf heeft daarbij een eigen thema, waar jij je aan moet houden.

Dieren verzamelen

Het is nu aan jou om dieren te verzamelen die bij het betreffende hok komen. Daarbij begin je met de dieren van 1 ster-verblijven. Zodra je vijf van die dieren in je eerste verblijf is, dan mag je het tweede verblijf gaan openen om daar dieren in te verzamelen. Je mag daarbij zoveel mogelijk dieren in de hokken stoppen als je maar wilt. Er is 1 beperking: voor ieder dier dat je naar een verblijf stuurt, moet je ook een dier op de markt aanbieden. Dat is eigenlijk een soort aflegstapel voor jouw dieren. Niemand anders mag gebruik maken van die stapel.

Special moves

Zodra je een kaart speel (een dier in een verblijf stopt of een kaart op de markt plaatst) ben je dus een dier kwijt. Maar: op de meeste kaarten staat ook een Actie vermeld. een handeling die je mag uitvoeren. Zo komt het regelmatig voor dat je een paar kaarten van je trekstapel mag pakken, dat je medespelers dieren uit hun verblijven moeten jagen of dat ze kaarten naar de markt moeten afleggen. Een kwestie van geven en nemen dus – en voor jou een kwestie van de juiste kaarten spelen!

Internationaal

Het gave van My Zoo is dat je een echt internationale dierentuin kunt samenstellen, vol exotische en minder bekende dieren. Tenminste: ik moet bekennen dat ik niet álle dieren ken. En wij zijn toch regelmatige dierentuinbezoekers! Van de toendra tot de bergen, van de savanne tot het moeras: in jouw dierentuin kun je alle dieren ontdekken die je maar wil. De gebiedskaarten leg je op je spelbord, alle bijbehorende dieren stop je in jouw stapel speelkaarten. Niemand anders heeft dus dieren in zijn set zitten die in jouw gebied voorkomen. Zo is het wel zo eerlijk. En kun je ook afwijken van de voorgestelde kaartensets door de gebieden (per ster) te verdelen in nieuwe stapels.

Conclusie over My Zoo

Een eigen dierentuin bouwen is ontzettend leuk om te doen. In dit spel ben je deels overgeleverd aan het lot van de kaarten, maar ook door de gemene trucjes die je tegenspelers met je uithalen. Gelukkig heb jij minstens zo sluwe trucs in jouw stapel kaarten zitten. De dierenkaarten zijn mooi uitgevoerd, de regels eenvoudig – je moet simpelweg doen wat er op de kaarten staat. Een leuk spel, dat wel wat lang kan duren.

Door: CooleSuggesties
Score: My Zoo krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

My Zoo, Just Games
Genre: strategisch spel,
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 24.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.