logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Monopoly Fortnite, Hasbro


Het is soms knap lastig om die gamende kinderen aan tafel te krijgen voor een gezelschapsspel. Tenminste – voor sommige gezinnen. Bij ons staan er regelmatig bordspellen op tafel. Toch was de interesse van onze jongens meteen getrokken bij het horen van de combinatie tussen Fortnite en Monopoly! Maar wat vonden ze er van?

Monopoly Fortnite: hoe te combineren?

Dat is een mooie uitdaging geweest voor de spellenmakers. Want het idee is briljant, maar hoe laat je de beide spellen goed naar voren komen? De conclusie van de makers van dit spel: eigenlijk kan het niet. Of je krijgt een heel raar Monopolyspel met de locaties van Fortnite, of je krijgt een raar Fortnite-ruilkaartenspel met een vleugje Monopoly. In plaats daarvan hebben de bedenkers ervoor gekozen om de essentie van beide spellen overeind te laten: van allebei de spellen is een beetje gebleven. Daarmee lijkt het spel op beide games – en ook weer niet. Verwarrend? Dat wel. Gelukkig is het spel zelf een stuk eenvoudiger te spelen.

Overleven geblazen

De belangrijkste basisregel is wel dat je niet moet verliezen. Bij Monopoly gaat het er stiekem om dat je als beste en rijkste uit de bus komt, maar bij Monopoly Fortnite gaat het erom dat je niet als eerste verliest. Op het beginpunt krijg je namelijk 15 levenspunten. Die moeten niet opraken, dan ben je verslagen. Levenspunten verlies je als je op locaties (lees: straten) komt waar één van je tegenstanders is geweest, maar ook op locaties waar je een kaart moet pakken kun je levenspunten verliezen. Wat dat betreft is er absoluut geen strategie, je wordt eigenlijk geleid door het toeval van de dobbelstenen en de stapel kaarten. De dobbelsteen kan je bovendien genezen, een bom laten gooien of een muurtje laten bouwen.

Snel spel

Dat maakt Monopoly Fortnite een ontzettend snel spel om te spelen. Je hoeft niet te handelen met straten en huizen, er is geen enkel twijfelmoment over ‘moet ik deze straat wel kopen of niet’ met alle bijbehorende spijtgevoelens die erna kunnen komen. Een potje van dit Monopolyspel duurt dan ook een dik kwartier, iets langer als je met meer spelers bent. In feite is het ook moeilijk boos te worden op andere spelers, aangezien het echt een kwestie is van overleven. Je ‘schiet’ niet direct op elkaar, maar krijgt de meeste damage door elementen op het spelbord zelf.

Ga direct naar Monopoly Fortnite op BOL.com.


Recensie over Monopoly Fortnite

Of je van deze spelvariant gaat houden, hangt toch vooral van jezelf af. Vergeleken met de originele Fortnite en Monopoly mis je hier een flinke dosis invloed op alle fronten. Geluk en toeval zijn de belangrijkste spelleiders. Dat maakt het spel wel erg snel en vlot, met weinig reden tot ruzie of ontevredenheid, spijt van verkeerd gemaakte keuzes of beschuldigingen van valsspelen met geld of huizen. Het is mooi afgewerkt met veel cosmetische links naar het populaire computerspel Fortnite. Onze jongste zoon vond het spel echt genieten, onze oudste mistte het beslissings-element.

Score: 8


Informatie

, Hasbro
Genre: bordspel, Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 26.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.