logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Manhattan, 999 games

Manhattan is eigenlijk al een oudgediende in het spellenland, maar heeft pas sinds kort ook een Nederlandse versie gekregen door spellengigant 999 games. Na de release is het spel ook direct genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2018 – wat al aangeeft dat het spel meer dan de moeite waard is.

De spelregels van Manhattan

Het concept van Manhattan is heel eenvoudig – en als zo’n concept leuk is, blijkt het eigenlijk al direct een schot in de roos. Dat is met dit bordspel zeker goed gelukt. De essentie? Op het spelbord van Manhattan staan zes gebieden afgetekend, ieder met 9 vakjes. De spelers gebruiken ‘verdiepingen’ van flatgebouwen om hun stempel te zetten op die gebieden. Dat mag je doen aan de hand van spelkaarten. Daar staat ook zo’n zelfde raster van 3×3 vakjes op, met 1 vakje ingekleurd. Daar mag de speler dan een verdieping op neerzetten.Gelukkig heb je een aantal kaarten om uit te kiezen, zodat je lekker strategisch te werk kunt gaan.

Bouwen maar

Daarbij mag je ook verdiepingen plaatsen op een gebouw van één van je tegenspelers. Is de bovenste verdieping van jou? Dan is het hele gebouw van jou! Bij het plaatsen van verdiepingen heb je trouwens nog een extra hindernis. Je hebt namelijk bouwsteentjes van 1, 2, 3 of 4 verdiepingen. Je mag alleen een verdieping plaatsen op een gebouw als het aantal verdiepingen even groot of groter is dan het bovenste blokje van een gebouw.

Het einde van een ronde

Aan het einde van een ronde (die bestaat uit een aantal beurten per speler) wordt de balans opgemaakt. Zo levert het hoogste gebouw op het spelbord je 3 punten op. Heb jij een meerderheid aan gebouwen in een gebied? Dan krijg je twee punten. Tot slot krijg je 1 punt voor ieder gebouw dat van jou is. Zo speel je een aantal rondes, afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet.

Ga direct naar Manhattan op BOL.com.

Recensie over Manhattan

CooleSuggesties topper

Manhattan is een geweldig leuk bordspel. Waarom? Omdat het zo dynamisch is. Het ene moment staat speler A voor, maar door een paar slimme zetten van een andere speler kun je makkelijk de puntentoevoer afsluiten en de macht overnemen. Je hebt namelijk meerdere manieren om een wijk in beheer te krijgen: je kunt gebouwen overnemen, maar ook extra gebouwen plaatsen. De vormgeving is eenvoudig maar doeltreffend – de kleuren zijn sprekend en de bouwsteentjes voldoen perfect.

Score: 9


Informatie

,
999 games Genre: bordspel,
Tijdsduur: 30 minuten. Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 29.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.