Fans van spellen – en dan met name TCG (trading card games) hebben de naam al voorbij horen komen en hebben het waarschijnlijk al eens geprobeerd. Keyforge, een nieuwe variant op het populaire TCG-genre zoals Pokemon en Magic: The Gathering. Maar dan anders. Hoewel Keyforge namelijk veel elementen van TCG’s in zich heeft, is het toch anders. Maar hoe, en hoe pakt die andere speelwijze uit?
Keyforge: zo speel je het
Keyforge is geen TCVG. Het is zelfs geen deck-building game. Je speelt het met kant-en-klare decks van 37 kaarten, die ieder zijn opgedeeld in drie ‘huizen’, ofwel 3 kaarttypes. Doel van het spel is om sleutels te vervaardigen. Dat doe je door Aember de sparen. Met 6 Aember maak je 1 sleutel, de persoon die als eerste drie sleutels heeft gemaakt, wint. Aember kun je verdienen door bepaalde kaarten te spelen, je kunt het verdienen door bepaalde acties uit te voeren, je kunt het afpakken van je tegenspeler en je kunt je tegenspeler Aember laten afleggen. Die elementen maken Keyforge bijzonder spannend en stiekem best vlot spelen.
Creatures, Artifacts en Actions
Zoals bij de meeste Trading Card Games heb je bij Keyforge te maken met drie verschillende soorten kaarten. Je hebt creatures die je vanuit je hand mag spelen (dat kost geen energie of zo), je hebt Artifacts die in het spel blijven en je hebt actiekaarten, die je speelt en meteen aflegt. Iedere kaart heeft zijn eigen vaardigheden. Bij sommige kaarten mag je meteen een Aember pakken als je ‘m speelt, voordat je een actie uitvoert, bij andere kaarten mag je Aember pakken als je een creatures van een bepaald type in het veld hebt liggen. Belangrijk om te weten: met creatures val je alleen creatures aan. De aanvalspunten zijn gelijk aan de levenspunten en worden ook tegelijk met elkaar verekend. Daarbij houd je rekening met het schild, dat per beurt weer opnieuw wordt ingesteld. Bij sommige creatures of acties verdien je Aember als je daarmee de genadeslag aanbrengt. Een kwestie van plannen!
Drie huizen
Het spel wordt nog wat moeilijker gemaakt. Je mag per beurt namelijk 6 kaarten op handen hebben, waarbij je van ieder huis een of meerdere kaarten zult hebben. De truc zit hem echter in het geniepige feit dat je aan het begin van je ronde een ‘huis’ moet kiezen. Je mag die ronde alleen kaarten gebruiken van dat huis. Je mag in jouw beurt kaarten van het gekozen huis spelen, afleggen of inzetten. Maar je mag ook alleen de kaarten spelen van dat huis die al op tafel liggen. Artifacts of creatures van andere huizen die je in eerdere rondes hebt gelegd, mag je dus niet inzetten.
Veel tekst
Keyforge is een spel waarin je keuzes maakt en slim moet spelen. Je moet een of meer rondes vooruitdenken, en dat maakt het wel zo spannend. Het feit dat je niet alle kaarten mag gebruiken, maakt het nog een stukje moeilijker. Bovendien zijn de acties van zowel de actiekaarten en creature-kaarten ruim omschreven. Je leest precies wat ze allemaal kunnen, maar let op: ze kunnen ook zo’n beetje allemaal wel iets. Creatures hebben bovendien een paar features: fight, reap en play, waarbij je ze allemaal op een andere manier inzet. Dat maakt het spel nog wat ingewikkelder en dynamischer. In de eerste paar potjes is het veel leeswerk. Houd de handleiding bij de hand voor de nodige termen, tekst en uitleg!
Ga direct naar Keyforge op BOL.com.
Recensie over Keyforge
Keyforge is een vernieuwend spel in het genre kaartspellen. Het feit dat je het spel speelt met kant-en-klare decks maakt het minder elitair, ook beginnend spelers maken gelijke kansen. Het komt niet aan op het aantal dure kaarten dat je hebt, het gaat er om hoe goed je de kaarten kent. Gebruik de eigenschappen, leer ze kennen. De leercurve is dan ook wel wat hoger dan bij andere kaartgames, omdat er meer tekst in de acties omschreven staat. Ook is het aantal creatures in verhouding lager dan bij andere games. Ze hebben een ondergeschikte rol. Het gaat vooral om het verkrijgen van Aember!
Score: 8
Informatie
Keyforge, AsmodeeGenre: kaartspel, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 spelers. Leeftijd: vanaf 15 jaar. Prijs: 50.95 (starterspack) euro.
Speelgoed en spellen koop je bij: