logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Jurassic Park: Danger!

In Jurassic Park Danger! speel je de eerste film uit deze dino-franchise na op het speelbord op je keukentafel. Ravensburger is met het verhaal aan de loop gegaan en heeft er een geweldig spelsausje overheen gegoten, waarbij de andere spelers in de rol kruipen van de personages uit de film en moeten ontsnappen van het eiland. Het is dus een coöperatief spel, waarbij één speler de boeman speelt en maar liefst drie dino’s mag besturen.

Klaar? Actie!

Het leuke van Jurassic Park Danger is dat je het speelbord telkens opnieuw maakt van zeshoekige kaarten – net als in Catan, als ik even een vergelijk mag maken. Ieder potje is dus wee anders. En niet alleen daardoor, want alle spelers zijn afhankelijk van de personages die ze kiezen (je kunt kiezen uit tien verschillende personen) en de kaarten die ze trekken. Als alle spelers een personage hebben gekozen en hun kaarten hebben gepakt, worden de houten dinofiguren op het bord gezet en kan het spel beginnen.

Het lot van de kaarten

Natuurlijk ben je in dit spel grotendeels aan je eigen lot overgelaten. Dat komt vooral omdat alle spelers, zowel de dino’s als de personages, afhankelijk zijn van de actiekaarten die elke beurt van de gesloten stapel getrokken worden. Langzaam maar zeker verzamel je dus vaardigheden en mogelijkheden, zoals rennen, klimmen, afleiden. Ook heeft ieder personage en iedere dino speciale eigenschappen die ze beperkt mogen inzetten, waardoor ze soms heel waardevol kunnen zijn. Niet alle acties zijn even succesvol, natuurlijk. Voor de menselijke acties moeten dobbelstenen gegooid worden, die de effectiviteit van de actie bepalen. Dat houdt het nog eens extra spannend! En om nog een schepje bovenop die spanning te doen: ieder personage heeft eigen doelen, die behaald moeten worden voor ze van het eiland af kunnen! De gebruikte actiekaarten worden direct afgelegd, maar verdwijnen niet direct uit het spel. Zijn de actiekaarten namelijk op, dan mag de stapel – in het geval van de dino’s – opnieuw geschud worden. Voor de menselijke spelers moeten eerst speciale acties worden uitgevoerd om de kaarten terug te krijgen. Voor hen is het dus zaak om drie locaties te activeren voordat de kaarten op zijn… anders zijn ze dinovoer.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als drie spelers het eiland hebben verlaten. Ben je met één speler af? Dan krijg je een nieuwe speler toegewezen, met een nieuw eigen doel en nieuwe kaarten. Zo heb je dus in totaal 10 pogingen om dat doel te behalen. Maar: als de dino’s drie slachtoffers hebben gemaakt, zijn zij de enige echte winnaars! Het is dus echt een race tegen de klok met een redelijk korte speldoel. Samenwerken is het credo, maar je moet ook ontzettend veel geluk hebben met de actiekaarten die je trekt.


Ga direct naar Jurassic Park Danger op BOL.com.

Recensie over Jurassic Park Danger

Jurassic Park Danger! is een bijzonder spel, dat een kat-en-muissysteem combineert met cooperatieve elementen. Hoewel iedereen ook wel weer voor zijn eigen hachje speelt, moet je namelijk toch met drie personages de eindstreep behalen. De vormgeving is geweldig, mede dankzij het dynamische dino-eiland Isla Nublar en de fraaie houten speelfiguren. Het tempo in dit spel ligt niet heel erg hoog, maar de regels zijn lekker eenvoudig en snel uitgelegd. Let wel: het spel is volledig in het Engels uitgevoerd en daarmee niet voor iedereen geschikt.

Score: 7


Informatie

Titel: Jurassic Park Danger
Uitgever: Ravensburger
Genre: bordspel
Tijdsduur: 50 minuten.
Voor 2 tot 5 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 40 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.