logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Jatten, 999 games


Jatten is nooit aardig. Niet doen, dus, behalve als het echt mag. Zoals bij het spelletje Jatten, waar het juist de bedoeling is om zo veel mogelijk van je medespelers te stelen. Zij weten er natuurlijk van, het stelen gebeurt zelfs niet eens in het geniep. Vooral het feit dat je samen speelt (niet verwarren met samenspeelt, het is bij dit spel echt ieder voor zich!) betekent dat je een lekkere vaart in het spel hebt.

De spelregels van Jatten

Jatten speel je met 2 tot 5 spelers. Iedere speler krijgt een boevenkaart en zeven kaarten van de stapel. Op die kaarten staan cijfers van 1 tot 7. De bedoeling is dat je voor je op tafel verzamelingen maakt per cijfer. Je krijgt dus een stapeltje met kaarten van 1, een stapel met kaarten van 2, enzovoort. Die kaarten mag je niet zo maar neerleggen, die moet je verdienen. Door te jatten! Maar voor je dat mag doen, mag je 1 kaart uit je hand op tafel leggen. Gratis en voor niks. Dan begint het betere jatwerk…

Jatten bij de buren

De bedoeling van dit kaartspel is tenslotte dat je kaarten steelt bij je medespelers. Je mag daarbij zelf bepalen hoe veel kaarten je steelt. Maar pas op: pak je een kaart dubbel, dan moet je alle kaarten weer teruggeven. Stop je op tijd, dan mag je alle kaarten houden en voor je neerleggen op tafel. Goed om te weten is dat sommige kaarten een speciale functie hebben. Zo mag je soms twee kaarten inwisselen voor 3 nieuwe, kijken wat een andere speler in de hand heeft of andere spelers een kaart laten pakken. Lukt het jou als eerste om zes dezelfde cijfers voor je op tafel te leggen? Dan heb je meteen gewonnen.

Boevenwerk

Een bijzondere rol in dit spel is weggelegd voor de boef. Trek je die kaart, dan mag je (zodra je aangeeft te stoppen met jatten) een kaart uit de verzameling van de betreffende speler kiezen. Dat kan net die ene kaart zijn die je nodig hebt, maar ook een kaart die de ander overduidelijk aan het sparen is. Tja, je hoeft geen vriendjes te worden met je medespelers!

Ga direct naar Jatten op BOL.com.


Recensie over Jatten

Dit vlotte kaartspel duurt ongeveer een half uur. Gelukkig zijn alle spelers bijna de hele tijd bezig, omdat de actieve speler kaarten moet stelen bij een medespeler. Het is eenvoudig om uit te leggen, maar nog knap lastig om te spelen. Er komt zo veel bij kijken: een flinke dosis geluk, een vleugje tactiek en het is vooral zaak je hoofd koel te houden in alle hectiek!

Score: 8


Informatie

Jatten,
999 games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2-5 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 10.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.