logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Illusion, White Goblin Games


White Goblin Games komt met een geweldig snel en spannend kaartspel. Daarbij gaat het niet om een spetterende strategie of slinkse tactieken om je tegenstander uit te schakelen. Nee, het gaat bij Illusion om puur inschatten en logisch nadenken. Dat schept veel mogelijkheden, zeker omdat je hierdoor niet gebonden bent aan kennis, ervaring of tactisch inzicht. Het doel van het spel? Om kleuren in te schatten. Beter gezegd: om kaarten op volgorde te leggen van hoeveelheid kleur.

Kleurvlekken

Je moet het als volgt zien: op de spelkaarten staan kleurrijke figuren getekend. Die bestaan uit rode, groene, blauwe en gele elementen. Kriskras door elkaar: allerlei abstracte vormen kom je tegen, en geen vorm is hetzelfde. Per ronde pak je een gekleurde pijl. Die kleur moet je gaan inschatten. Telkens pakt een speler een nieuwe kaart en beoordeelt hoe veel procent er van die kleur te zien is – en of dat meer of minder is dan de kaarten die er al liggen. De kaart met de minste kleur komt bij de pijl, de kaart met de meeste kleur ligt zo ver mogelijk van de pijl af. Heb je een kaart die daar tussen moet? Dan schuif je de andere kaarten gewoon op zij. Simpel, niet? Maar Illusion heeft nog een verrassing voor je in petto. De beoordeling!

Beoordelingstijd

In plaats van een kaart pakken en neerleggen mag je ook je kritiek uiten op de neergelegde kaarten. Dat doe je natuurlijk niet zonder reden, maar als je denkt dat een kaart verkeerd is neergelegd door de vorige speler, dan mag je deze in twijfel trekken. Op de achterkant van alle kaarten staan namelijk de percentages in kleur. Zo kun je heel precies weten of de kaarten op volgorde liggen. Draai de kaarten van Illusion om en beoordeel of de kaart inderdaad verkeerd was. Is dat zo? Dan krijg je een punt erbij. Is dat niet zo? Dan is het punt voor de vorige speler. De puntentelling gaat ook heel eenvoudig: de pijlkaart is het punt. Wie aan het einde van het spel de meeste pijlen in handen heeft, heeft gewonnen.

Conclusie over Illusion

Dit is pas echt een lekker simpel en snel spel. Dankzij het feit dat je gewoon goed moet kijken en logisch moet nadenken maakt het een goed speelbaar spel voor jong en oud. Maar laat je niet in de maling nemen, er wordt flink gebruik gemaakt van optische illusies, waarbij sommige kleuren groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn! Het spel is snel uit te leggen en te spelen; daarbij zal het voor verhitte momenten kunnen zorgen. Gelukkig staat de uitkomst op de achterkant van de kaarten: ruimte voor discussies is er dus niet.

Door:
Score: Illusion krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Illusion, White Goblin Games
Tijdsduur: 15 minuten, kaartspel.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.