logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Efteling Pirana Wildwaterspel – ganzenbord in een nieuw jasje


Sommige spellen zijn echt tijdloos. Het concept staat als een paal boven water, en vaak zijn ze dankzij hun eenvoud juist zo succesvol. Denk bijvoorbeeld aan Ganzenbord. Je dobbelt met je stenen, verzet je pionnetjes en komt tijdens je weg naar de eindstreep verschillende uitdagingen en beloningen tegen. Het leert je omgaan met tegenslag, viert je successen met je mee… en dat alles terwijl je geen enkele invloed hebt op het spelverloop. Dat klinkt een beetje gemeen, maar voor jonge spelers is dat een hele teleurstelling. Kennis, ervaring en vaardigheden spelen bij dit spel geen enkele rol. Een 5-jarige heeft daarmee evenveel kans op slagen dan een 50-jarige. En dat maakt het spel leuk voor jong en oud. Spellenuitgeverij Koninklijke Jumbo heeft het Ganzenbord in samenwerking met de Efteling in een nieuw jasje gestoken: wij maakten een wildwatertocht in de Pirana, het wildwaterspel dat een frisse wind is door het Ganzenbord.

Spelregels

De spelregels van het Pirana Wildwaterspel zijn helder en eenvoudig. Je zet het aantal vakjes vooruit op het speelbord dat je met de twee dobbelstenen hebt gegooid, tot het moment dat je de finish hebt bereikt. Natuurlijk zijn er de nodige vakjes die je daarbij tegenwerken of helpen. 6 vakjes hebben een heel speciale functie. Die houden je vast, sturen je terug naar het eerste vakje of laten je een beurt overslaan. De exacte rol van die vakjes vind je in de handleiding. Dan zijn er nog de pirana’s die op het bord staan. Deze gevaarlijke vissen helpen je juist een handje. Kom je op zo’n vis terecht? Dan mag je hetzelfde aantal vakjes nóg een keer vooruit zetten. Hoe cool is dat? Voor de echt ervaren Ganzenborders zijn er nog een paar speciale regels. Gooi je tijdens je eerste beurt namelijk een 4 en een 5? Dan mag je meteen naar vakje 26. Gooi je een 3 en een 6? Dan mag je zelfs naar vakje 53! En ja: volgens de spelregels van Ganzenbord moet je ook bij het Efteling Pirana Wildwaterspel precies op vakje 63 terechtkomen. Gooi je teveel? Dan moet je een paar stapjes terugzetten. Frustrerend, dat klopt, maar dat maakt het spel uiteindelijk ook wel weer leuker voor de andere spelers.

Vormgeving

Dikke pluspunten krijgt het Efteling Pirana Wildwaterspel voor de vormgeving. Het hele spel is in de unieke Inca-sfeer vormgegeven, tot aan de vrolijk getekende pionnen toe. Deze pionnen druk je voorzicht uit en zet je in een kunststof houdertje, zodat ze rechtop blijven staan. Persoonlijk had ik het ook wel stoer gevonden als ze die pionnen helemaal van plastic hadden gemaakt, maar de plaatjes passen perfect bij het spel. En – ik kan me vergissen natuurljk – maar volgens mij is de plattegrond van het Pirana wildwaterspel best wel gelijk aan de echte plattegrond van de Pirana in de Efteling… maar dat moet ik toch weer eens in het echt gaan ervaren.


Ga direct naar Efteling Pirana Wildwaterspel op BOL.com.

Recensie over Efteling Pirana Wildwaterspel

CooleSuggesties topper

Het Efteling Pirana Wildwaterspel is een geweldig leuk spel en een fraaie variant op het toch ietwat oubollig uitziende ganzenbord. Het heeft een gave restyling gekregen en is helemaal in een inca-stijl uitgevoerd, dat perfect past bij de gelijknamige Efteling-transactie. De speciale vakjes zijn ook in stijl uitgevoerd en leuk omschreven. Zo blijf je in de exotische sferen van de bekende wildwaterbaan. En ganzenborden blijft leuk om te spelen, voor jong en oud. Een echte win-wincombinatie!

Score: 9


Informatie

Titel: Efteling Pirana Wildwaterspel
Uitgever: Koninklijke Jumbo
Genre: bordspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 5 jaar.
Adviesprijs: 16.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.