logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Dobbelland, White Goblin Games

In Dobbelland ga je aan de slag met maar liefst 6 dobbelstenen met gekleurde stippen, vier dubbelzijdige spelborden (waarbij ieder bord verschilt van elkaar) en vier whiteboardstiften. Met deze middelen ga je aan de slag om jouw wereld zo snel mogelijk te veroveren. Dat doe je vanuit het middelpunt, x marks the spot. Dat klinkt ontzettend makkelijk, maar schijn bedriegt! Er zijn heel wat regeltjes en mogelijkheden waar je je aan moet houden, waardoor het spel ontzettend dynamisch en spannend wordt.

Toeval en strategie

Bij Dobbelland is het de bedoeling dat je gebiedjes verovert. Je hebt gewonnen als je 9 vakjes met een sterretje hebt ingenomen of alle gebieden van eenzelfde kleur in bezit hebt. Dat is het doel. Je hebt daarvoor zes dobbelstenen ter beschikking. Die stenen hebben zes gekleurde vakjes. Wanneer je aan de beurt bent, gooi je met deze stenen. Je kiest vervolgens 1 kleur die je wil gebruiken. Als je wil, mag je nog een keer gooien met de overgebleven stenen om nog een dobbelsteen in die kleur te krijgen. Gewoon, gratis en voor niks. Heb je een dobbelsteen in je kleur gegooid, dan mag je nóg een keer gooien, als je dat wil. Is dat niet gelukt, dan is het klaar. Simpel, toch?

Risico

Maar wacht: als je nog een keer gooit is het wel een risico. Waarom? Welnu: stel dat je een geel gebied wil veroveren. Je moet vier vakjes vullen en hebt er al eentje gevuld. Bij je eerste worp gooi je twee gele vakjes. Super! Dat is weer een stap dichter bij de overwinning. Gooi je nog een keer? Als je nog een gele dobbelsteen werpt, heb je geluk. Dan kun je het gebied in 1 keer afstrepen. Gooi je echter twee gele dobbelstenen… dan heb je pech! Dan heb je meer gele dobbelstenen dan vakjes die je mag afstrepen, en kun je ze niet gebruiken!

Haken en ogen

Dat is al een beperking die in de regels is ingebouwd. Daar bovenop mag je maar één gebied per kleur inkleuren. Als je met een geel gebied bezig bent, mag je niet met een ander geel gebied aan de slag. Ook moeten de gebieden aan elkaar grenzen. Je mag dus niet ineens naar de andere kant van het bord om daar een nieuw gebied aan te kruisen. Behoorlijk strenge regels, die het spel wel zo spannend maken.

Alle spelers tegelijk

Net als bij bijvoorbeeld Qwixx kun je ook bij Dobbelland bij iedere beurt actief zijn, of het nu jouw beurt is of niet. De hoofdspeler kiest namelijk een kleur, maar er blijven nog altijd dobbelstenen over. Daar mogen de overgebleven spelers uit kiezen om weer een stapje dichter bij de overwinning te komen. Soms kun je daar als speler ook weer een tikje strategisch mee werken, door een gokje te wagen en je medespelers dwars te zitten…

Conclusie over Dobbelland

Dobbelland is een heerlijk strategiespel waarbij de geluksfactor een grote rol speelt. Niet alleen bij jouw als speler, maar ook je medespelers kunnen gebruik maken van de ‘restjes’ van de speler. Het blijft leuk om landen te veroveren, het feit dat iedereen een ander speelveld heeft maakt het wat dynamischer dan bijvoorbeeld Qwixx, waar je stiekem toch wel kunt afkijken bij je medespelers. De spelborden zijn netjes uitgewerkt, de deksel is te gebruiken als dobbelbakje – dankzij de foam inlay. Praktisch en prettig!

Door:
Score: Dobbelland krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

, White Goblin Games
Genre: dobbelspel,
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.