logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Dixit

Dixit is een verbazend eenvoudig spel met een flink aantal diepere lagen… die je onbewust gebruikt en inzet. Alles draait bij Dixit om communicatie en fantasie. De sprookjesachtige vormgeving doet daarvoor alvast een duit in het zakje. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Hoe speel je Dixit?

Voor je begint met je ronde, zorg je dat iedere speler zes kaarten op handen heeft. Iedere kaart heeft een grote, fraaie tekening. Iedere tekening is uniek en kan van alles bevatten, van een koning tot een prinses, van een zandloper tot een donkere lucht met een man op een bankje. Van een gevangenis tot een taart… en alles daar tussenin. Iedere ronde is er een andere speler aan de beurt. Dat is De Verteller van die ronde. De verteller pakt een kaart uit zijn hand en omschrijft die zo goed mogelijk met een woord, een paar woorden, een gedichtje, een zin uit een liedje… het maakt niet zo veel uit, eigenlijk. Vervolgens kijken de andere spelers in hun hand en kiezen een kaart die volgens hen goed bij die omschrijving past. Ze schuiven die kaart naar de verteller toe. Vervolgens worden de kaarten gehusseld (met een paar spelers is dat niet zo moeilijk) en worden ze naast elkaar op tafel gelegd. Vervolgens gaan de andere spelers raden welke kaart de originele kaart is.

De puntentelling

Tot zover weinig problemen, toch? De puntentelling is even wat anders. De punten worden op het spelbord bijgehouden (die heel praktisch aan de binnenkant van de doos zit verwerkt. De speler die het eerst 30 punten heeft verzameld, mag zich de winnaar noemen. Je verdient punten door:

  • Kiest iedereen de juiste kaart? Dan krijgt de verteller geen punten. De andere spelers krijgen 2 punten.
  • Kiest niemand de juiste kaart? Ook dan krijgt de verteller geen punten en krijgen de andere spelers 2 punten.
  • Kies iemand (maar niet iedereen) de juiste kaart? Dan krijgt zowel die speler als de verteller je 3 punten.
  • Elke speler, behalve de verteller, krijgt 1 punt per stem voor zijn kaart.

Het lastige van Dixit zit hem dus in het inschatten van je medespelers. Je wil niet te makkelijk zijn (dan krijg jij namelijk geen punten), maar ook weer niet te eenvoudig. Heb je bijvoorbeeld een tekening met een boom voor een kasteel, dan is ‘Boom voor kasteel’ veel te eenvoudig. Dan kiest iedereen voor jouw kaart, waardoor jij geen punten krijgt. Een woord als ‘ridderlijk’ als omschrijving voor het kasteel zou al beter zijn. Misschien heeft iemand anders wel een afbeelding van een ridder op handen, of iemand die een hoffelijk gebaar uitvoert. Jij moet als verteller namelijk zorgen dat niet iedereen voor jouw kaart kiest, maar wel minstens één iemand. Dixit is dan ook het leukst en het makkelijkst als je het met een wat grotere groep speelt. Met drie personen is het eigenlijk wat aan de krappe kant.

Gratis spellen spelen

Dankzij Print & Play kan iedereen gratis van allerlei leuke spellen uit het aanbod van Asmodee genieten. Het enige wat je nodig hebt is een printer om jouw eigen versie van het spel uit te draaien. Voorbeelden van spellen die de Print & Play-makeover hebben gekregen en je kosteloos kunt printen zijn: het op escape rooms geïnspireerde Unlock!, Ticket to Ride – Blijf Thuis, Dobble, Dixit en Pandemic: Hot Zone, waarin spelers zelf de helden van de wereld kunnen worden door een pandemie te voorkomen. Kunnen zij de dreiging tegenhouden voordat het te laat is? 

De speciale Print & Play-versies van de spellen zijn te downloaden via de website: https://print-and-play.asmodee.fun/nl/


Ga direct naar Dixit op BOL.com.

Recensie over Dixit

Dixit is op veel fronten een creatief en ook wel educatief spel. Communicatie, inschatting, creativiteit en kunstbeschouwing komen allemaal aan bod om de kleurrijke kaarten te omschrijven die Dixit rijk is. De spelregels zijn heel eenvoudig, waardoor je in een mum van tijd aan de slag kunt met het spel. Voor het goed kunnen omschrijven van de kaarten (en vooral het zo abstract mogelijk omschrijven) is wel een bepaalde leeftijd gewenst, of een bepaalde vaardigheid in het omschrijven. In de regel zullen dit kinderen zijn van 8 jaar of ouder, hoewel het soort onderwijs hier flink parten in speelt. Het spel is het leukst met grotere groepen: speel het liever met 6 personen dan met 3!

Score: 7


Informatie

Titel: Dixit
Uitgever: Asmodee
Genre: bordspel
Tijdsduur: minuten.
Voor 3 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 26.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.