logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Best Treehouse Ever, 999 games


best treehouse ever

Lekker buiten in de tuin spelen is altijd leuk. Maar het kan nog leuker en cooler: bijvoorbeeld met een boomhut in de tuin. En dan niet zo maar een boomhut, maar Best Treehouse Ever! De beste boomhut ooit is misschien wat lastig bouwen in je achtertuin. Daar heb je te maken met allerlei regeltjes, buren, je moet een goede boom hebben, en natuurlijk ben je ook gebonden aan regeltjes als zwaartekracht enzo. Dan kun je toch net niet alles bouwen wat je wilt. Op papier kan dat gelukkig wel: met dit vrolijke kaartspel maak jij jouw beste boomhut ooit.

De spelregels van Best Treehouse Ever

Je speelt Best Treehouse Ever in drie of vier rondes. Voor je begint krijgt iedere speler een boomstam, dat is de basis voor je boomhut. Ook krijgt iedere speler twee houten blokjes in een kleur naar keuze (nou ja – de blokjes moeten wel dezelfde kleur hebben). Eentje leg je op de basis van je boomhut, de ander op de drie scorekaarten, die je ook op tafel legt. Daarnaast heb je een enorme stapel boomhutkamers. Die zijn er in zes verschillende types, ieder met hun eigen kleur. Dat kan niet missen. Tot slot leg je zes scorekaarten en 4 spelwijzingingskaarten open op tafel neer – die zullen je helpen met de puntentelling. Heb je dat geregeld? Dan ben je zo’n 2 tot 3 minuten verder en kun je gaan beginnen!

Bouw je Best Treehouse Ever stap voor stap

Het spel wordt in een paar stappen gespeeld. De eerste stap is dat iedere speler 6 speelkaarten krijgt. Met die kaarten kun je gaan bouwen. Dat doe je in de vorm van een omgekeerde piramide. Je legt daarbij 1 kaart neer op je boomhut. Die bouw je van onder naar boven op. De kaarten zijn allemaal even veel punten waard, het maakt wat dat betreft dus niets uit welke je kiest. Wel is de kleur van de kaart belangrijk. Alle kaarten van eenzelfde kleur moeten namelijk met elkaar in verbinding staan. ‘Sluit’ je bijvoorbeeld de gele kaarten op door aan alle kanten een andere kleur kaart neer te leggen, mag je dus nergens meer een gele kaart aanleggen in dat potje! Heb je een kaart neergelegd, dan geef je de overgebleven kaarten door aan de speler links van je. Jij krijgt op dat moment dus de overgebleven kaarten van de persoon rechts van je. Zo ga je telkens door: je krijgt kaarten, legt er eentje op je boomhut (of legt er een af, als je niks kunt) en geeft de kaarten door tot er twee zijn overgebleven. Eentje leg je neer of leg je af, de laatste kaart leg je op de aflegstapel.

Stabiel bouwen

Om het wat moeilijker te maken wordt je ook beperkt in de mogelijkheden. Je weet nog dat je één blokje op de boomstam van je boomhut hebt moeten leggen? Welnu: daar zie je drie vlakjes. Als je begint, leg je jouw spelsteen in het middelste vakje. Bouw je een boomhutkamer aan de linkerkant, dan schuif je dat blokje een vakje naar link. Bouw je een kamer aan de rechterkant, dan schuift het blokje een vakje naar rechts. Ligt je blokje in de linkerkant van de evenwichtsvakjes, dan kun je op dat moment geen kamer aan de linkerkant van je boomhut bouwen – en andersom. Je zult dan iets anders moeten verzinnen! Aan de andere kant bouwen, bijvoorbeeld, zodat de boom weer in evenwicht komt, of… een kaart afleggen.

Puntenfestival

Als alle kaarten van die ronde zijn uitgespeeld, dat is het tijd voor de puntentelling. De felgekleurde scorekaarten laten zien dat alle kleuren 1 punt waard zijn. Dat zou dus lastig winnen worden! Gelukkig zijn er ook Spelwijzigingskaarten. Die mag je om beurten pakken, met de klok mee. Zijn alle Spelwijzigingskaarten gepakt, dan mogen de spelers die in omgekeerde volgorde neerleggen. De speler die als laatste een kaart heeft gepakt, mag ‘m als eerste weer neerleggen. Dat houdt het wel zo eerlijk en verrassend. Je zult zien dat twee soorten kaarten ineens dubbele punten waard zijn, twee soorten boomhutkaarten gewoon 1 punt en twee soorten boomhutkaarten 0 punten. De vraag is: wat doe je: ga je voor maximale punten voor jezelf of ga je iemand dwars zitten?

Ga direct naar Best Treehouse Ever op BOL.com.


Recensie over Best Treehouse Ever

Best Treehouse Ever is een ontzettend leuk spel waarmee, waarmee je vlot uit de voeten kunt. Het is eenvoudig en snel neer te leggen (groot pluspunt) en hilarisch om te spelen. In het begin letten we bijvoorbeeld niet zozeer op de soort kamer die we neerlegden, enkel op de kleur. Let je echter op de details, dan worden het echt heel spectaculaire boomhutten! Dankzij de scorekaarten kan het spel nog alle kanten op als de ronde is afgelopen. Laat de moed dus niet zakken en gebruik de spelwijzigingskaarten strategisch!

Score: 8


Informatie

, 999 games
Genre: kaartspel, Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 12.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.