logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Bang! Het dobbelspel, White Goblin Games

Bang! is eigenlijk een kaartspel, waarbij Bang! refereert aan het geluid van een revolver. Het spel speelt zich namelijk af in het Wilde Westen, waar een Sheriff, zijn hulpjes en een groep bandieten verwikkeld is in een heuse gunfight. Wie zal er winnen? Wie treft de beste wapens en de coolste hulpmiddelen? Dat is maar de vraag. In Bang! Het Dobbelspel kun je spreken over een versnelde en verkorte versie van dat kaartspel. Wij speelden het ene potje na het andere.

De spelregels van Bang! Het dobbelspel

De regels zijn – net als bij het kaartspel Bang! eigenlijk heel eenvoudig. Het begint allemaal met jouw rol in de westernwereld. Je hebt een Sheriff, een Outlaw, bandieten en hulpsheriffs. Die hebben allemaal een hoofddoel. De Sheriff maakt zichzelf bekend aan het begin van het spel, de andere spelers houden hun rol geheim. De Sheriff wint als alle bandieten en outlaws uit het spel zijn. De bandiet moet de sheriff verslaan. De hulpsheriffs moeten de sheriff helpen en hem beschermen en de Outlaw moet als laatste overblijven in het spel. Het linkt alsof die outlaw de moeilijkste taak heeft, maar soms is het een kwestie van wachten! Iedere speler pakt nu het aantal kogels dat op zijn karakterkaart staat. Dat zijn de levenspunten, dus hoe vaak je geschoten kunt worden. Zijn die punten op, dan ben je af. Maar dat is niet alles: naast een rol heeft iedereen ook een eigen karakter, met speciale vaardigheden. Die moet je juist wel kenbaar maken in het begin van het spel. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet geraakt zult worden door de Gatling gun, of dat je verder kunt schieten.

Dobbelen om te schieten

Alle acties komen voort uit de dobbelstenen. Vijf in totaal. Daar mag je drie keer mee gooien, telkens mag je de dobbelstenen waar je ontevreden over bent opnieuw dobbelen. Daarbij mag je zelfs dobbelstenen opnieuw dobbelen die je in eerste instantie wilde houden. De codes op de dobbelstenen?

  • De pijl moet je direct uitvoeren, ook al heb je nog dobbelbeurten. Je pakt een pijlfiche uit de voorraad en legt die voor je neer. Als alle pijlfiches op zijn (er zijn er 9) vallen de indianen aan en kost iedere pijl die voor je ligt je 1 levenspunt.
  • Dynamiet mag je niet opnieuw dobbelen. Heb je drie dynamiet, dan is je beurt direct afgelopen en ben je 1 levenspunt armer.
  • Met de vizier (1 of 2) kun je op doelwitten schieten die 1 of 2 stappen van je af zitten.
  • Bier levert je levenspunten op. Voor iedere kroes bier mag jij jezelf of iemand anders een levenspunt geven. Daarbij mag je nooit meer levenspunten hebben dan in het begin
  • Tot slot is er de Gatling. Het machinegeweer. Als je drie van deze dobbelstenen hebt gegooid, draai je een rondje in het midden van de tafel. Iedere speler verliest een levenspunt!
Ga direct naar Bang! Het dobbelspel op BOL.com.

Recensie over Bang! Het dobbelspel

Als je dit dobbelspel vergelijkt met het kaartspel, blijft de kern van het spel fier overeind. Het dobbelspel is echter minder uitgebreid en daardoor een stuk sneller te spelen. Het is eigenlijk leuker dan het kaartspel, vooral dankzij het tempo dat er in zit en de spanning van de dobbelstenen. Je speelt meer open kaart. Ook hier geldt echter: hoe groter de groep, des te leuker het spel. Je hebt namelijk meer verschillende rollen die je tegen elkaar moet uitspelen!

Score: 8


Informatie

,
White Goblin Games Genre: denkspel,
Tijdsduur: 15 minuten. Voor 3-8 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 17.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.