logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Bali, White Goblin Games


Bali

In sommige (oude) culturen was het heel gebruikelijk om verschillende goden te aanbidden en ze offers te brengen. Ook hier in Nederland hebben we daar eeuwen geleden aan meegedaan – en doen we eigenlijk nog steeds – zo betalen we maandelijks ons offer aan de Netflixgoden. Maar even serieus: voor sommige culturen is het nog heel gebruikelijk om bepaalde dingen, zoals gezondheid of een goede oogst, te wijten aan goden. En dat is precies waar het allemaal om draait bij het kaartspel Bali: de goden tevredenstellen, zodat jij een mooi aantal punten kunt binnenhalen.

Oogstfeest

Het spel Bali lijkt heel eenvoudig, maar is stiekem knap ingewikkeld – en bovendien lijkt het vrijwel onmogelijk om een bepaalde strategie te hanteren. Hoe het werkt? Welnu: in Bali draait alles om religie en landbouw. Je kunt vier items oogsten: bananen, pinda’s, rijst en pepers. Daarnaast heb je steengroeves, tempels en priesters, waarmee je ook weer punten kunt winnen. De eindscore wordt bepaald door het aantal tempels dat je bezit (die zijn vier punten waard), en het aantal grondstoffen – en hoeveel punten die waard zijn. En daar zit hem net de crux. Want je weet nog niet hoe veel punten iedere grondstof waard is!

Upgraden

De punten worden uiteindelijk door de goden gewaardeerd. En hoe kun je dat beïnvloeden? Tja – door ze juist die grondstoffen te offeren! Hoe meer rijst je bijvoorbeeld offert, des te meer deze waard zal zijn bij de eindtelling. Maar let op: daardoor heb je zelf ook minder rijst in je bezit! Het is dus een lastig evenwicht dat je moet zoeken. Hoe maak je offers? Welnu: door een tempelkaart te spelen. Die moet je met zeven steen inzetten, waarna iedere speler (met de klok mee) een offer mag brengen. De speler van de tempelkaart mag ‘blind’ een offer maken, de rest legt de kaarten open op een stapel neer. vervolgens mag de speler van de tempelkaart nog een kaart uit de voorraadstapels pakken en deze op de offerstapel leggen.

Kaarten verzamelen

Je krijgt die offerkaarten, stenen en overwinningspunten aan de hand van de kaarten die je hebt gespeeld. Krijgen alle spelers bijvoorbeeld een offerkaart rijst, dan krijgt de speler met de meeste rijstverbouwers voor zich niet 1 maar 2 kaarten. Een priester levert bijvoorbeeld iedere keer dat hij gewaardeerd wordt 1 overwinningspunt op per kaart – en de speler met de meeste priesterkaarten krijgt een overwinningspunt extra. Zo kan het hard gaan in Bali – de goden zijn blijkbaar even onvoorspelbaar dan je medespelers!

Conclusie over Bali

Het kaartspel Bali zoeft alle kanten op – zelfs de goede. Je spelers en jijzelf bepalen de waardering voor de verschillende kaarten, en dat maakt het spel nog onvoorspelbaarder dan dat je met de kaarten speelt. Het spel is sfeervol uitgevoerd en relatief snel te spelen. Het is niet helemaal onvoorspelbaar: doordat je kunt kiezen uit een viertal kaarten na je beurt heb je een zekere mate van invloed op het verloop van het spel. Een mooie mix tussen strategie en geluk, waarbij het heerlijk kibbelen is over welke kaarten er nu op de offertafel liggen…
Door: CooleSuggesties
Score: Bali krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Bali, White Goblin Games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.