logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Altiplano, White Goblin Games


Misschien ben je niet zo bekend met het gebied Altiplano, het berggebied tussen Bolivia en Peru. Dat is ook best logisch, want het gebied is ontzettend wispelturig en niet echt toegankelijk voor toeristen. Zelfs de bewoners hebben het er flink lastig om er te kunnen leven – moet je nagaan! Het is na Tibet één van de grootste hooggebergtehoogvlakten ter wereld. Toch hebben de inwoners er heel wat vertier, als je het spel Altiplano mag geloven. Niet met nutteloze spelletjes, maar om te zien wie de meest succesvolle landeigenaar is! Om dat spel te kunnen spelen hoef je niet af te reizen naar Zuid-Amerika. Dankzij White Goblin Games kun je het gewoon aan je eigen keukentafel spelen, zonder vieze handen te krijgen zelfs. Wij probeerden Altiplano met plezier uit.

Goed boeren

Hoe zou je Altiplano omschrijven? Ondanks de lijvige handleiding (die je ook echt moet lezen en er flink wat tijd voor moet uittrekken) is het eigenlijk een soort Hayday op je keukentafel. De spil in het spel is het Actiebord. Daarop kun je grondstoffen of halffabricaten omvormen tot nieuwe producten. Combineer bijvoorbeeld een Alpaca en voedsel om wol te maken, gebruik hout en steen om een stukje weg aan te leggen en verkoop goederen op de markt. Alle spullen die je gebruikt, verkrijgt of verkoopt blijven trouwens jouw eigendom – ze verdwijnen simpelweg tijdelijk uit het spel in een kleurig gedecoreerde krat. De te gebruiken grondstoffen leg je ook op je actiebord neer, op voorraadvelden. In het begin krijg je vier velden waar je iets mag neerleggen, naarmate je aan de weg bouwt (letterlijk) wordt dit aantal velden uitgebreid tot maximaal 8. De actievelden vul je vanuit een voorraadzak. Is de zak leeg, dan schud je de krat leeg in de zak en mag je weer verder.

Het gebied rond

Iedere actie hoort bij een bepaald gebied. Zo is er een huis, de markt, het bos, de bergen… de moeilijkheid van het spel zit hem vooral in het feit dat je de acties pas mag uitvoeren als je houten speelfiguur ook echt fysiek in dat gebied aanwezig is. En verplaatsen kost energie – voedsel, in Altiplano. Je mag per beurt 1x maximaal 3 vakjes verplaatsen (en aangezien er 7 gebieden zijn is dat genoeg om op ieder gebied te kunnen komen), maar met voedsel mag je tijdens een volgende beurt nog eens verplaatsen. Te voet heb je met 1 voedsel energie voor slechts 1 gebied, maar koop je een kar dan kun je tot drie gebieden verplaatsen. Het is dus een goede gewoonte om je activiteiten goed te plannen – voer er zo veel mogelijk uit op 1 gebied! En investeer in voedsel – dat heb je voor van alles en nog wat nodig.

Actie per beurt

Houd rekening met een flinke speelduur voor Altiplano. De makers zelf geven aan dat het 1 tot 2 uur duren, maar dat is ook echt niet overdreven. De grootste vertraging zit hem in het feit dat je slechts 1 actie mag uitvoeren per beurt, dat daarna de volgende speler weer is. Dus of je nu een uitbreidingskaart koopt, een boot aanschaft, spullen verkoopt op de markt, een weg uitbreidt, je mag slechts 1 ding uitvoeren voor de volgende speler weer is. Dat gaat door tot geen enkele speler meer een actie kan uitvoeren, waarna je weer nieuwe tegeltjes op de voorraadplekjes mag leggen en nieuwe acties mag voorbereiden. Dan is de ronde voorbij en begint het weer opnieuw met kopen, uitbreiden, ontwikkelen en spullen in je pakhuis stoppen, waar je bonuspunten mee kunt verdienen.

Ga direct naar Altiplano op BOL.com.


Recensie over Altiplano

CooleSuggesties topper

In Altiplano wordt je meegenomen naar de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten waar je grondstoffen moet delven, producten moet ontwikkelen en spullen moet maken om zo veel mogelijk punten te scoren. Die punten verdien je door dure producten te produceren, je pakhuis te vullen en speciale kaarten te kopen die je nieuwe vaardigheden geven en productiemiddelen ter beschikking geven. Let wel: hoewel er een mooi tempo in het spel zit door de korte acties, is het een omvangrijk spel dat lang duurt. Je moet het ook echt een paar keer spelen om de finesses te doorzien.

Score: 9


Informatie

, White Goblin Games
Genre: bordspel, Tijdsduur: 60-120 minuten.
Voor 2-5 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 34.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.