logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Alles aan boord?! White Goblin Games


Bij Alles aan boord?! is het de bedoeling om zo veel mogelijk en zo goed mogelijk handel te drijven. Dat is wel aan ons, Nederlanders bestemd, zou je zo zeggen, maar het is nog lastiger dan je denkt. Je moet vooral je hoofd erbij houden, dat is het belangrijkste devies. Anders krijg je het ruim van je schip nooit vol! 

Hoe speel je Alles aan Boord?!

Iedere speler krijgt een koopvaardijschip voor zijn snufferd. Daarop zie je een aantal vakjes getekend en een paar omlijnde zakken. Het spel zelf bestaat uit twee fasen. In de eerste fase ga je goederen verzamelen om mee te handelen, in de tweede fase ga je het echte handelen uitvoeren. Voor je begint moet je alles even klaarleggen. In het midden komen alle vierkante kaartjes met daarop de goederen. In een cirkel daar omheen leg je 13 schepenkaarten van verschillende types (in de handleiding lees je meer daarover) met de plaatjes van de schepen naarboven – daar moet je dadelijk mee aan de slag. Naast die cirkel leg je een stapel met alle goederen, de muntstukken en de schatkisten. Laten we gaan handelen!

Goederen verzamelen

In de eerste fase van het spel gaat het om het verzamelen van goederen. Draai alle schepenkaarten om. Je ziet nu per schip wat ze willen hebben om mee te handelen. Vanaf dat moment is het iedere koopvaarder voor zich en moet je die goederen verzamelen uit de stapel goederenkaarten voor je. Maar pas op: je hebt maar een beperkte opslag! Iedere goederenkaart leg je namelijk op een vakje in je schip. En je mag maar 1 kaart tegelijk in handen hebben. Snelheid is geboden! Is je schip vol? Dan roep je Alles aan boord! en begin je met het verzamelen van de schepenkaarten. De andere spelers mogen nu nog even doorgaan met verzamelen tot hun schip vol is.

Handelen geblazen

Alle schepenkaarten worden in een gedekte stapel neergelegd. Stuk voor stuk worden ze omgedraaid en mogen de spelers besluiten of ze willen handelen of niet. Er staat meteen geschreven wat je er voor krijgt: meestal goederen, maar soms goud. De ingeleverde goederen leg je meteen terug op de grote stapel. Uitzondering zijn de piratenschepen. Daar mag je mee handelen, maar niet zonder risico. Bij piratenschepen moet je namelijk zeggen of je wil handelen voor je weet wat ze willen en wat je er voor terugkrijgt. Kun je dat geven, dan is er niets aan de hand. Lukt dat niet? Dan kost je dat een hoge prijs!

De telling

Aan het einde van de stapel kaarten is het tijd om de balans op de maken. Iedere zak goederen levert je een muntstuk op. Zo eenvoudig kan het zijn. Maar let op: heb je 10 munten? Dan worden die in een schatkist aan boord van je schip bewaard! Vanaf dat moment heb je dus 1 plekje minder om kaartjes neer te leggen en wordt jouw uitdaging wat groter. De losse muntjes houd je gewoon binnen bereik, die tellen mee voor de volgende ronde. De persoon met het minste geld krijgt een papegaai als joker, die ingezet mag worden als een extra goederenkaart. En dan begint de volgende ronde!


Recensie over Alles aan boord?!

Dit is echt een handelsspel waar je flink mee aan de bak moet. In de eerste ronde moet je flink verzamelen en je geheugen hard laten werken om de juiste goederen te verzamelen. Dat is lastiger dan je denkt, geloof me! In de tweede ronde moet je nog weten met elke van de 13 schepen je handel wilde drijven… ook een fikse uitdaging. Als je aan het einde van het spel een schip vol goud hebt, is dat echter zeker de moeite waard. Het spel is dan ook best strategisch en leunt erg op je geheugen en een stukje strategie. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten. Het is een vlot spel, waarbij alle spelers tegelijk aan het spelen zijn. Dat is wel prettig en zorgt voor genoeg vaart.

Score: 7


Informatie

,
White Goblin Games Genre: strategie,
Tijdsduur: 30 minuten. Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.