logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Speelgoed review: Twickto constructiespeelgoed


twickto creative pack 5 boxshot

We houden allemaal van bouwen. Of je dat nu doet met houten blokken, LEGO, Meccano of ander materiaal: Twickto zul je vast interessant vinden. Waarom? Omdat het geweldig groot is! En soms maakt het wel degelijk uit hoe groot iets is. Met dit constructiespeelgoed bouw je in een mum van tijd indrukwekkende bouwwerken voor verschillende toepassingen. Laat je fantasie de vrije loop, of neem er een bouwtekening bij… tijd om te bouwen!

Groot en snel

Dankzij de forse bouwelementen (de kopse kant van een bouwelement (bricks) is al 27 x 27 mm groot. Moet je nagaan! Je hebt daarbij bouwstenen die een paar van die elementen lang zijn, met de langste in onze doos van vijf blokjes hoog. Daarnaast zijn er ook tal van verschillende bochten beschikbaar, zodat je alle vormen kunt maken. Ieder blokje is daarbij aan iedere buitenzijde voorzien van een soort kruisvormige uitsparing. Aan de zijkanten, de bovenkant, de onderkant – echt overal. Die zijn gemaakt om de speciale koppelstukken (twicks) in vast te klikken. De ronde twicks (ze deden mij denken aan van die kralen die je om spaken klikt) leg je in zo’n uitsparing. Dan leg je het andere brick erop en gebruik je de meegeleverde sleutel (de TwickTool) om ‘m een kwartslag te draaien of beweeg je de elementen even ten opzichte van elkaar. En voila – een oerdegelijke verbinding is gemaakt. Hoe makkelijk wil je het hebben? Of nou – het kost wel een beetje oefening, maar als je de slag te pakken hebt maak je heel snel alle bouwwerken die je maar kunt denken.

De hoogte in

Omdat de bouwelementen al zo groot zijn, kun je in een mum van tijd enorme bouwwerken maken. De kraan uit onze bouwdoos was bijna 120 cm hoog, maar je kunt ook een vliegtuig maken van een meter lang, grote gebouwen, dieren, machines… alles wat je maar kunt bedenken. En eerlijk gezegd is dat ook wel de bedoeling van dit speelgoed. Er zijn namelijk wel instructies geschreven voor bijvoorbeeld de bouwkraan (en het is ook echt een aanrader om die een keer te doen, zodat je weet hoe je alles moet maken) maar die kun je als een soort document downloaden op je tablet. En documenten lezen op een tablet… dat is niet prettig. Bijzonder jammer is daarbij dat de pagina’s vierkant zijn, zodat ze niet ineens op een beeldscherm passen. Zeker als ze online worden aangeboden. Of dat er een echte app is die je stap-voor-stap door het bouwproces leidt.

Conclusie over Twickto

Constructiespeelgoed is voor alle leeftijden, maar vooral kinderen smullen ervan. Jammer genoeg is er weinig materiaal beschikbaar dat een beetje volume heeft. De bouwwerken blijven aan de kleine kant, wat het moeilijker maakt om ingewikkelde bouwwerken te maken. Twickto heeft dat probleem niet – ik denk dat je moeite moet doen om een bouwwerk te maken dat onder de 50 centimeter blijft, maar heeft wel alle positieve eigenschappen van constructiespeelgoed. Het stimuleert de fantasie, de ruimte ontwikkeling en het logisch nadenken. Dankzij de Twicks zit de constructie degelijk in elkaar. Jammer alleen dat de handleidingen en bouwplannen als een online document worden geleverd. Nu zijn de kinderen toch nog bezig met hun tablet of smartphone…

Door: CooleSuggesties
Score: Twickto krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Twickto
Klik hier voor de website
Prijs: vanaf 10.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.