logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: SpeedComfort ventilator voor je verwarming


Soms verbaas ik me over het feit dat mensen zo lang aan bepaalde concepten vasthouden, zonder daar verbeteringen op door te voeren. En soms zijn die verbeteringen gewoon voorhanden, maar worden ze niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan onze manier om onze huizen te verwarmen. Er wordt warm water door buizen en platen geloodst, vanwaar die warmte heel langzaam en geleidelijk een plekje moet vinden in de rest van ons huis.

Je huis efficiënt verwarmen

Het resultaat is meestal dat de verwarmingen zo heet zijn dat je er eieren op kunt pasteuriseren, terwijl jij alsnog met een dikke trui op de bank zit de kleumen… tot die warmte jou heeft bereikt. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven die afstappen van deze techniek:

  • Gebruik verwarmingspanelen waar minder water doorheen stroomt. Zo hoef je minder te verwarmen en bespaar je dus behoorlijk wat energie. Maar het is een ingrijpende aanpassing, aangezien je jouw verwarmingspanelen moet vervangen… en dat kun je beter door een expert laten doen!
  • Een makkelijkere zet is om de verwarmingstemperatuur in je ketel aan te passen. Die kun je voor je verwarming makkelijk verlagen naar 45 graden. Het duurt dan wel wat langer voor je huis op temperatuur is, maar de warmte komt ook geleidelijker, waardoor je meer comfort ervaart. Een win-winsituatie dus!
  • Help de temperatuurverspreiding een handje met een ventilator. Dat is precies wat de SpeedComfort ventilatoren voor je fixen. Deze bevestig je op of onder je verwarming. Zodra de verwarming warmer wordt, springen de ventilatoren aan en wordt de warmte de ruimte in geblazen, in plaats dat-ie zichzelf langzaam moet verspreiden. Je begrijpt dat je huis zo een stuk sneller op temperatuur is!

Warme wind

Het concept van SpeedComfort is heel eenvoudig, maar er zitten een paar slimme technieken in verwerkt die het je een stuk makkelijker maken. De basis van de SpeedComfort is namelijk het idee van een ventilator, die de warme lucht van je radiator door de ruimte blaast. Dat zorgt voor een stuk meer comfort dan dat je de warme lucht gewoon zijn werk zou laten doen. Het bevestigen van de SpeedComfort gaat overigens in een handomdraai. De ventilatoren klem je vast met magneten en een veersysteem, waardoor de apparaten zichzelf vastklemmen. Daar heb je dus geen schroevendraaier, tape of lijn voor nodig. Heb je een lange verwarming? Dan kun je meerdere ventilatoren aan elkaar koppelen via een kabeltje.

Slimme gadget

Die eenvoudige installatie is al een verademing, maar het kan nog prettiger en eenvoudiger. De bediening gaat namelijk ook volautomatisch! Ja, je zou zelfs gewoon de warmte onder een bank door kunnen blazen, waardoor je de bank voor je verwarming kunt zetten. Je hebt dan alsnog wat warmteverlies, maar een stuk minder. In normale situaties zou de SpeedComfort je tot 22% energie kunnen besparen, simpelweg door het door de ruimte te blazen. Dat is toch mooi meegenomen!


Recensie over SpeedComfort

De SpeedComfort voegt een actief stukje toe aan je bestaande verwarming. Dankzij de kleine ventilatoren blaast het de warme lucht rond, waardoor je kamer eerder op temperatuur is. De installatie is een eitje, je klinkt ze vast met de ingebouwde magneten. De warmtesensor activeert vervolgens de ventilatoren zodra de verwarming aan gaat – daar heb je dus geen omkijken naar. Het geluid is ook zeker acceptabel, het is een zacht, statisch gezoem. De ventilatoren zijn subtiel, je voelt in ieder geval geen warme luchtstroom ontstaan. Het is lastig te spreken over een merkbaar effect: Dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Score: 8


Informatie

SpeedComfort
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 65.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.