logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Space Punks

De toonaangevende Poolse gamestudio Flying Wild Hog heeft hun nieuwste game gelanceerd als ‘closed beta’, maar je kunt nu al instappen op deze te gekke sci-fi action-looter, die claimt een mix te zijn tussen Borderlands en Diablo. Nou ja – de stijl is van Borderlands, net als het feit dat alle loot in kisten zit. En de manier van spelen (top-down) lijkt inderdaad wel wat op Diablo. Maar goed: er zijn meer games die in dat straatje passen, natuurlijk! Wij probeerden de game vast uit en geven onze ongezouten mening. De Closed Beta van Space Punks is vanaf 14 juli te downloaden op PC, de Open Beta staat gepland voor winter 2021 en de release op consoles voor 2022.

Over the top actie

Wat opvalt aan Space Punks is dat het spel lekker over the top is. Dat blijkt niet alleen uit de graphics, maar ook uit de vele kreten die je ietwat twijfelachtige helden slaken tijdens de gevechten en de Batmaneske termen als ‘Boom’ die soms in beeld verschijnen wanneer je jouw vijanden tot moes schiet of mept. Het leuke is dat de wereld blijft veranderen. Geen enkele game is daardoor hetzelfde, alle elementen worden telkens random gebruikt en geplaatst.

Bijzondere personages

In Space Punks kun je kiezen uit vier verschillende personages diemisschien niet bijster origineel zijn, maar wel hun eigen speelwijze hebben. Duke is de veilige keuze: een midden-range personage die overal eigenlijk wel goed in is. een all-round personage die overal even goed in is, Eris is de krachtpatser van het stel, die is gericht op schade aanrichten. Daarnaast heb je Finn als tank en de insectenmens Bob als support unit. Je kunt het spel dus perfect spelen met vrienden – daar is het eigenlijk ook voor ontworpen, hoewel je het ook prima als single-player kunt spelen.

Upgraden

Met een lootergame gaat het natuurlijk om upgraden van je personages met gevonden voorwerpen. Deze komen in de Devil’s Gambit, de thuisbasis, in de kluis te liggen. Na iedere missie kun je daar kijken wat je hebt gevonden tijdens jouw reis, om je bepantsering en bewapening te verbeteren. Daarnaast heb je nog twee manieren om jezelf te verbeteren. Ten eerste is er de Road to Glory, een soort season-pass tijdlijn waarbij je op gezette momenten nieuwe voorwerpen, cash of mogelijkheden ter beschikking krijgt. Daarnaast is het mogelijk om jouw personage te verbeteren middels een skilltree, maar ook om je speciale vaardigheden te upgraden. Die laatste twee speel je vrij door genoeg XP te verzamelen, bij iedere level up krijg je deze skill points ter beschikking. Na verloop van tijd speel je ook een crafting-deel vrij in de hub, waarbij je wapens en bescherming kunt bouwen en upgraden. Daarvoor vind je bouwdrukken en materialen in de kisten door het spel heen. Looten maar!

Bediening

Het is natuurlijk nog in de beta-fase, maar de makers claimen zelf al dat je dit spel het beste speelt met een controller. Daar hebben ze helemaal gelijk in. Met de toetsenbordcombinatie WASD en de muis is het helemaal niet fijn spelen. Vooral niet omdat je ook moet richten met de rechtermuisknop en met de linker moet schieten, met CTRL en Spatie uitwijkmanouvres moet uitvoeren en op den duur ook special moves ter beschikking krijgt met de Q en E. Nee, dan is een controller aanzienlijk prettiger in gebruik. Daarbij loop je met de linker joystick en richt je met de rechter. X is melee attack, rechter triggerknop is schieten.

Spelers die tijdens de Closed Beta een Founder’s Pack kopen vanaf €23,99, ontvangen een aantal exclusieve cosmetische beloningen die ze helpen uitblinken op het slagveld en de Battle Pass voor seizoen 1. De Closed Beta van Space Punks is vanaf 14 juli te downloaden voor PC. Vergeet ook niet om je aan te melden voor de nieuwste updates via www.playspacepunks.com.

Talented One upgrade

Op 19 augustus werd de Talented One update uitgebracht: nieuwe functies, die het free-to-play spel nóg leuker maken. Naast tientallen gameplay-tweaks, honderden bugfixes en een vernieuwing van de hubzone van de game – Devil’s Gambit – bevat de update een verbeterde talent tree voor diepere karakterprogressie. Met 126 talents om uit te kiezen, kunnen spelers zorgvuldig plannen welk type buitenbeentje ze willen spelen. Of het nu gaat om meer utilities verkrijgen of meer schade aanrichten, de talent tree is er om je te helpen de game op jouw manier te spelen.

De update introduceert ook de eerste fase van The Gear Upgrade System, waar spelers het materiaal dat ze plunderen en geld dat ze vinden kunnen gebruiken om hun favoriete wapens te upgraden. Op deze manier kunnen spelers hun favoriete uitrusting langer blijven gebruiken, meer schade aanrichten en grotere explosies veroorzaken. Ten slotte wordt de in-game Scaraby 8G Companion in gebruik genomen, wat betekent dat trotse eigenaren van een Splendor Pack meer tijd kunnen besteden aan het aanrichten van schade zonder het risico te lopen dat ze hun zuurverdiende buit verliezen.

“Het is een erg drukke maand geweest sinds de lancering van de Space Punks Early Access en we zijn verbluft door hoe goed het is ontvangen door onze groeiende community van ‘Pathfinders’. Sindsdien hebben we hard gewerkt om dingen over de hele linie te tweaken, repareren en verbeteren, en met de release van “The Talented One”-update kunnen we niet wachten om ze te laten zien waar we aan hebben gewerkt.”, zegt Michał Kuk, Game Director bij Flying Wild Hog. “De update is onze eerste stap om van Space Punks een echt levende game te maken, een game die voortdurend wordt verbeterd op basis van waardevolle feedback van de spelers. We kijken ernaar uit om dit proces voort te zetten terwijl onze community blijft groeien tijdens de Early Access tot en met de Open Beta en volledige release van Space Punks.”

UPDATE: The SpOiled One

Spelers maken met deze nieuwste update kennis met het stoffige en olieachtige Spor, een planeet waar flink veel nieuwe gevaren en uitdagingen te vinden zijn. Vecht tegen een digitale infectie tijdens drie spannende Get-A Job-missies en twee uitdagende tijdelijke missies, rijd op de Toxicart in “Toxic Byproducts”, vul een gedoemde jerrycan in “Need SpOil ASAP” of word achtervolgd door een orbitale laser van onheil in “Moving Target”!

Bovendien introduceert de update een automatische respawn-functie voor alle modi, behalve “The Crack”. Nadat spelers al hun hitpoints hebben verloren, gaan ze naar de Spectator-modus en respawnen ze automatisch nadat de timer op nul staat – tenzij ze nieuw leven worden ingeblazen door iemand uit hun party. Houd er rekening mee dat elke automatische respawn de timer verhoogt. Uiteraard mislukt de missie als alle spelers op een bepaald moment tegelijk hun hitpoints hebben verloren.

Naast deze nieuwe toevoegingen is de HUD flink onder handen genomen, kunnen sterkere vijandelijke modifiers die alleen aanwezig waren in “The Crack” nu willekeurig vijanden op Stopan en Bannik op hogere machtsniveaus beïnvloeden, en heeft de game een aantal balancefixes doorgevoerd op het gebied van crafting.


Recensie over Space Punks

Space Punks is een heftige en chaotische lootergame met veel actie en een overkill aan vijanden. Het is aan jou om te duiken en te vechten, te ontwijken en aan te vallen. De pluspunten zijn het free-to-play concept. Je kunt betalen, maar dat is enkel voor cosmetische upgrades. Een controller is absoluut aan te raden in deze hectische game, het maakt de bediening een stuk aangenamer. De vormgeving is clean en vector-achtig, zoals Borderlands, en het is een ultieme zoektocht naar de kisten die door de levels verspreid liggen. De bediening is nog voor verbetering vatbaar, dat wel, maar nu staat er al een meer dan goede basis die het spelen absoluut waard is.

Score: 8


Info

Space Punks
Uitgever: Jagex
Getest op: PC
Genre: rpg
Prijs: 0 euro.

Games koop je online bij:

Bekijk de officiële onthullingstrailer van Space Punks

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.