logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Soundcore Liberty 4


Soundcore is het audio-merk van Anker (waarbij Anker als merk zich meer richt op het huishouden en opladers). Soundcore heeft een gedegen naam opgebouwd op het gebied van audio en legt daarmee de lat voor zichzelf goed hoog. De Soundcore Liberty 4 zijn een setje true wireless earbuds met ontzettend veel functies. Dat kan zowel goed als slecht uitpakken: soms zie je merken met functies strooien om de aandacht te krijgen, waarbij de geluidskwaliteit een ondergeschikt element is. Wij zochten uit of dat ook het geval is met de Soundcore Liberty 4!

Upgrade

Nu schuift Soundcore de Liberty 4 in hetzelfde segment als de geprezen Liberty Air 2 Pro (2021) – en hoewel we die laatste niet hebben getest, lijkt het erop dat de Liberty 4 op verschillende fronten de betere keuze is. Zo beschikt hij over een verbeterde audiohardware, met ondersteuning voor ruimtelijke audio en Hi-Res streaming, heeft hij een langere batterijduur en ziet hij er ook een stuk gestroomlijnder uit.

Ontwerp

De Soundcore Liberty 4 zien er strak en volwassen uit. Hoewel de witte variant misschien eerder door vrouwen gekozen zal worden en de zwarte eerder door mannen, zijn ze goed inwisselbaar. De ronde vormen zijn zacht genoeg voor vrouwen, maar strak genoeg om door mannen gedragen te worden. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in blauw en rood. Onze witte oordoppen zelf hebben een gladde afwerking met een rvs rand, waardoor ze er best high-tech uitzien. Het doosje is briljant. Je schuift hem open, om plaats dat je hem openklapt (dat was even zoeken, eerlijk gezegd 😉 ). Het lampje achter de rubber oordopjes ziet er spannend uit, ze geven een indicatie van wat de module oplaadcassette aan het doen is. De oordopjes zijn IPX4 afgewerkt en daarmee netjes afgedicht.

Oordopjes met hartslagsensor

Een toffe functie is de ingebouwde hartslagsensor (waarvoor een Anker-account moet aanmaken en de Soundcore app moet gebruiken). Toch is het ook een functie waar ik mijn vraagtekens bij zet, want… waarom zijn deze oordopjes beter dan een Fitbit of Apple Watch? Of iedere andere smartwatch? Of richten ze zich hiermee juist op mensen die geen horloge dragen, of een analoog model? De hartslagsensor werkt overigens prima, hij geeft vergelijkbare resultaten dan mijn smartwatch. Toch komt het in mijn ogen over als een gimmick dan een toegevoegde waarde.

Bediening

Je activeert de functies van deze oordoppen door in de steeltjes te knijpen, wat heel erg prettig werkt. Sommige oordoppen laten je op de oordopjes duwen, waardoor ze telkens wat dieper je gehoorgang in worden geduwd. Deze manier van bedienen werkt niet alleen prettig, het zorgt ook voor minder wrijving en irritatie. Vanuit de app kun je niet alleen de functies aanpassen van de bediening, je kunt ook instellen hoe hard je moet knijpen. Zo voorkom je dat je per ongeluk functies activeert.

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste element van de Soundcore Liberty 4-oordopjes is natuurlijk de geluidskwaliteit – en die is echt indrukwekkend. Je kunt de oordopjes afstemmen op jouw gehoor, waarbij bepaalde segmenten worden opgehoogd of verlaagd, zodat je een evenwichtig geluid krijgt. Dankzij de nauwkeurig afgestemde dynamische audiodrivers krijg je dat ook echt aangeboden. De LDAC-audiocodec staat voor een geweldige geluidskwaliteit, waardoor de Liberty 4 een ongelooflijk natuurgetrouwheid aan geluid kan laten horen. Als je een Android smartphone hebt die deze feature ondersteunt, zul je hem niet snel weer uitschakelen.

Ruimtelijk geluid

De Liberty 4-oordopjes hebben alles in huis voor een meeslepende ruimtelijke audio-ervaring, dankzij een ingebouwd algoritme en geïntegreerde gyroscopen voor dynamische head-tracking. Leuk voor als je films kijkt of games speelt, maar voor muziek is het niet echt functioneel. Gelukkig kun je ertussen schakelen in de Soundcore app.

Ruisonderdrukking

De prestaties van de Liberty 4-oordopjes op het gebied van ruisonderdrukking waren zeker goed, hoewel er eerder oordopjes hebben getest met betere prestaties op dat vlak. Dat waren echter duurdere oordoppen – binnen dit segment steken ze met kop en schouders boven hun concurrentie uit. Helemaal op het gebied van de microfoons. Dankzij deze oordopjes ben je perfect te horen tijdens telefoon-, FaceTime- en Zoom-oproepen. Zes microfoons zorgen niet alleen dat je stem goed wordt doorgegeven – het zorgt er ook voor dat achtergrondgeluiden heel goed worden weggefilterd.

Soundcore App

Zoals de meeste oortjes worden ook de Liberty 4 oortjes geleverd met een app – en zoals bij de meeste oortjes loont het ook hier om deze te installeren en te gebruiken. Je kunt er niet alleen de ruisonderdrukking of transparatiemodus mee instellen, maar ook firmware-updates installeren en één van de vele EQ-instellingen selecteren. Vanuit de app kun je ook een eigen geluidsprofiel laten maken met HearID, waarmee Soundcore een EQ-setting maakt om muziek te luisteren zoals jij dat prettig vind. De standaard instellingen zijn trouwens neutraal en helder, met een aangenaam warme bas.


Recensie over Soundcore Liberty 4

CooleSuggesties topper

De Soundcode Liberty 4 oordopjes zijn een feestje om te gebruiken. De oordopjes zien er niet alleen heel stoer uit, ze klinken fantastisch en zitten comfortabel. De bediening is eenvoudig, met een uitgebreide app als ondersteuning voor het instellen van geluidsprofielen en EQ-instellingen. De hartslagmeter is wat ons betreft een leuke gimmick, maar overtreft een smartwatch niet. Pluspunten voor de microfoon, die je stem netjes uit het geroezemoes filtert en je kraakhelder laat horen.

Score: 9


Informatie

Soundcore Liberty 4
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.