logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vergelijking: Sonos Roam vs Sonos Roam SL

Vanaf 15 maart komt er een nieuwe draadloze speaker van Sonos op de markt: de Sonos Roam SL. Aan de naam zie je al dat het de opvolger is van de Sonos Roam, maar in welke opzichten verschillen ze? Wij vergelijken de Sonos Roam met de Sonos Roam SL.

De grootste verandering in de Sonos Roam SL

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en de grootste verandering op de kop tikken: de Sonos Roam SL heeft geen microfoon! Je kunt hem dus niet met je stem bedienen. Ook kun heb je vanaf deze speaker geen toegang tot jouw slimme assistent naar voorkeur. Wil je muziek luisteren of streamen? Dan zul je daarvoor gebruik moeten maken van een bestaande slimme speaker, of natuurlijk je smartphone. Daarentegen is het prijskaartje van de Sonos Roam SL wat interessanter. Bovendien kun je hem gebruiken als stereospeaker voor de normale Roam (of een tweede SL), zodat je optimaal van je muziek kunt genieten.

Ga direct naar alle Sonos Roam modellen op BOL.com.

Overeenkomsten tussen de Sonos Roam en de Sonos Roam SL

Als je naar de twee speakers kijkt, zul je in het eerste moment geen verschillen kunnen ontdekken. Ze hebben dezelfde vorm en zijn verkrijgbaar in Shadow Black en Lunar White. Op de bovenkant zitten wat knoppen, en je kunt ze zowel rechtop neerzetten als neerleggen op hun compacte voetjes. Maar er zijn meer overeenkomsten dan alleen het uiterlijk: ze gebruiken allebei dezelfde interne techniek, bestaand uit twee digitale versterkers, een tweeter en een mid-woofer, die zorgen voor een heel prettig geluid. Ofwel: ze klinken gewoon heerlijk, maar: ze klinken allebei hetzelfde. In de basis dan, want de Sonos Roam heeft wat extra features die een subtiel verschil kunnen maken. Maar daarover dadelijk meer!

Als tweede overeenkomst is natuurlijk de koppeling met het Sonos ecosysteem. Je kunt de speakers koppelen aan de Sonos app, van waaruit je ze met elkaar kunt koppelen (waarbij je ze als stereo speakerset kunt koppelen) en groeperen, de equaliserinstellingen kunt aanpassen en natuurlijk naar Sonos Radio kunt luisteren. Je kunt ze via de Sonos app ook koppelen met Google Assistent en Apple Airplay 2. Beide speakers zijn IP67 water- en stofbestendig, hebben een accuduur van 10 uur en beschikken over zowel wifi als bluetooth om muziek te streamen.

Het verschil tussen de Sonos Roam en de Sonos Roam SL

Ondanks de grote lijst met overeenkomsten, zijn er een paar verschillen tussen de Sonos Roam en de Sonos Roam SL. Zo ontbreekt op de Sonos Roam SL natuurlijk de microfoonknop op het bedieningspaneel. Die ontbreekt namelijk! En dat levert een paar verschillen op. De Sonos Roam SL beschikt namelijk niet over Alexa en Google Assistent. Hiervoor ben je aangewezen op een andere Sonos-speaker of een slimme speaker van een ander merk.

Een ander verschil is merkbaar in de afstemming van de Sonos Roam SL. De Sonos Roam biedt namelijk Automatic Trueplay Tuning, waarbij de ingebouwde microfoon wordt gebruikt om de omgeving te analyseren en het geluid daar op aan te passen. Omdat de Roam SL geen microfoon heeft, is deze functie fysiek niet mogelijk. Via de app kunt je hem nog wel verder aanpassen.

Een andere functie die ontbreekt op de Sonos Roam SL is Sound Swap. Daarmee stuur je de afgespeelde muziek naar een andere Sonos-speaker door de afspeel-/pauzeknop in te drukken. Ook hiervoor wordt de microfoon gebruikt voor de communicatie tussen de speakers… en is deze functie niet mogelijk. Maar eerlijk: ik heb die functie nog nooit willen gebruiken! Je kunt net zo gemakkelijk de speaker gewoon oppakken en meenemen.

Prijs en beschikbaarheid

Het laatste verschil zit hem in het prijskaartje: de Sonos Roam SL is 20 euro goedkoper dan de Sonos Roam. De Sonos Roam SL heeft een adviesprijs van 179 euro. De Sonos Roam kost 199 euro. De Sonos Roam is al een tijdje verkrijgbaar, de Sonos Roam SL is verkrijgbaar vanaf 15 maart 2022.

Conclusie

Welke moet je kopen: de Sonos Roam of de Sonos Roam SL? Onze conclusie: in beide speakers zul je een heel fijne draagbare speaker in handen hebben. Je zult geen moment spijt krijgen van je aankoop. Toch heb je bij de Sonos Roam een duidelijk voordeel: daarbij kun je gebruikmaken van Google Assistent (Of Alexa, als je Engels wil praten 😉 ). Voor de kleine meerprijs van 20 euro is dat zeker wel een groot pluspunt.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.