logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Sonos Roam draagbare speaker

Sonos is een must-have merk als je echt van audio houdt en geen kilometers diepe zakken hebt. Dat staat als een paal boven water. En voor wie zijn muziek graag mee op pad wil nemen, is er sinds kort de Sonos Roam, de draagbare speaker van deze audiogigant. Naast bluetooth kan hij overigens ook audio streamen, wanneer je hem koppelt aan bijvoorbeeld Google Assistent.

Vormgeving

Wat meteen opvalt is dat de Sonos Roam slank en compcat is. Hij is vrij kort en driehoekig van vorm. Daardoor kun je hem niet alleen rechtop zetten, maar ook op één zijkant leggen, die voor het gemak is voorzien van een viertal rubber voetjes. De kracht van het geluid maakt van de Roam zeker een gewilde feestganger. Laat je niet bedotten door zijn compacte uiterlijk! Op de voorkant zie je het bekende Sonos-logo, op de driehoekige bovenkant (of zijkant, net hoe je ‘m neerlegt) vind je de bedieningselementen. De speaker is water- en stofresistent. Zo kun je hem ook zonder problemen meenemen in de douche of naar het strand. Of naar de stranddouche, als je niet kunt kiezen. Zijn eigenwijze uiterlijk is zo neutraal dat hij eigenlijk in ieder interieur past. Stoer, subtiel, zakelijk, volwassen en speels tegelijk. Ga er maar aan staan!

Sonos Roam in gebruik

Zoals gezegd zitten de knopjes aan de achterkant en zijkant. Aan de zijkant op de siliconenafwerking zit de play/pauze-knop, de volumeknop en een knop om je favoriete digitale assistent op te roepen. Achteraan zit de USB-C poort, gecombineerd met een lange, smalle aan/uit-knop. Daarnaast kun je Roam ook draadloos opladen via iedere Qi-gecertificeerde oplader. Ontzettend prettig, omdat je de speaker op de oplader kunt laten staan en oppakken wanneer je hem nodig hebt. Hoe praktisch is dat?

Geluidskwaliteit

We zijn echt verbaasd over de geluidskwaliteit van de Sonos Roam. Hoe veel kwaliteit kun je in zo’n compacte speaker stoppen? Natuurlijk zijn er speakers die meer volume produceren, of meer bas, maar een evenwichtig geluid als dit is toch echt een feestje om naar te luisteren! De Roam levert veel diepte en helder geluid. Je voelt de kracht in deze kleine speaker meteen en dat maakt ook dat je een kamer zoals je eetkamer leuk kan opvullen met je favoriete muziek. Uiteraard kun je het geluid niet op één lijn zetten met het geluid van de grotere Sonos One, maar de warmte, diepe bass en kracht die erachter zit blijft toch echt heel goed. Ondanks die prettige klanken kun je de limieten van de bas bereiken, zeker als je het volume wat gaat opschroeven. Daar is hij duidelijk niet voor ontworpen!

Koppelen

De kleine speaker kan overal mee naartoe. Dat brengt ons bij het volgende pluspunt, Roam heeft zowel WiFi als bluetooth aan boord. Je kan hem eenvoudig via Spotify koppelen en als je naar buiten gaat schakelt hij automatisch over op bluetooth. Je kan ook perfect de Roam combineren met een tweede Roam, hoewel we dat niet hebben kunnen testen, maar het klinkt als een gouden combinatie. Deze combinatie is overigens enkel in te zetten wanneer je de Roam over Wifi gebruikt, niet over Bluetooth. Ook Roam kan je bedienen via de recente S2-app van Sonos. Die maakt het mogelijk om functies als TruePlay in- of uit te schakelen en biedt ook
enkele beperkte EQ-functies. Vanuit de S2-app koppel je ook gemakkelijk je andere Sonos-toestellen aan elkaar via bluetooth en kan je het batterijpercentage zien. De S2-app maakt het natuurlijk ook mogelijk om rechtstreeks van daaruit je Spotify, Apple Music of Deezer af te spelen, maar ik vraag me af wie dat eigenlijk doet. Een te gekke functie is de nieuwe Soundswap, waarbij je muziek verder kunt laten spelen op je dichtstbijzijnde speaker. Stel dat je Roam in de keuken staat en je gaat boven naar je bureau waar je een Sonos One hebt staan, dan kun je via de knop bovenop de Roam de muziek overzetten naar de One, als die zich in hetzelfde netwerk bevindt.


Ga direct naar Sonos Roam op BOL.com.

Recensie over Sonos Roam

CooleSuggesties topper

Sonos Roam is een geweldige keuze als je zoekt naar een draadloze speaker met een geweldig geluid. Een zware bas heeft-ie niet, een dik volume om je buren te irriteren ook niet. Was dat niet jouw doel? Dan heb je met de Roam een topspeaker in huis. Het geluid is vol en warm, laat alle instrumenten horen en heeft een paar te gekke functies voor je in petto. De accu gaat 10 uur mee, je kunt luisteren via bluetooth en wifi, hij kan draadloos opgeladen worden en je kunt Google Assistent installeren voor al je smart home behoeftes.

Score: 9


Informatie

Sonos Roam
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.