logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Sonos Ray compacte soundbar


Met alle streamingdiensten binnen handbereik, worden er heel wat meer films en series gekeken dan een paar jaar geleden. Het fijne van de streamingdiensten is dat ze vaak een beter geluid bieden dan de standaard decoder van je televisieprovider. Maar hoe haal je het maximale uit dat geluid? Hoe verbeter je het geluid van je televisie zodat je echt kunt genieten van films en series? Sonos brengt een aantrekkelijk geprijsde oplossing: de compacte Sonos Ray is de goedkoopste soundbar in het Sonos-assortiment. Laten we eens een kijkje nemen!

Helder geluid

Laten we eerlijk zijn: Sonos staat al jarenlang op een onbetwiste toppositie als het gaat om het leveren van topkwaliteit geluidsproducten voor een best toegankelijke prijs. Hoeveel mensen hebben er geen Sonos One, Sonos ERA 100 of Sonos Roam in huis als vervanger voor hun radio? Jammer genoeg kun je die apparaten niet koppelen aan je televisie voor het verbeteren van je geluid (of toch? Daarover dadelijk meer!). Het kenmerkende heldere geluid, met warme middentonen en een prettige bas komen ook in de Sonos Ray goed naar voren. Maar: voor het kijken van films wil je natuurlijk meer dan dat. Je wilt een allesomvattende beleving, een overweldigend geluidsspektakel om je heen. Nou: dat gaat je met de Ray niet helemaal lukken… maar je komt lekker in de buurt. Hoe goed de ingebouwde speakers van je televisie ook zijn: de Ray tilt het geluid naar een hoger niveau.

Compact model

Wat opvalt, is dat de Sonos Ray behoorlijk klein is – zeker als je hem vergelijkt met de gemiddelde soundbar van andere merken. Daardoor past hij makkelijk in huis. Je legt hem makkelijk voor je tv of zelfs in je televisiemeubel. Met een optionele steun kun je hem zelfs aan de muur bevestigen! De afmetingen van de Sonos Ray zijn 70 x 553 x 93 mm (h x b x d), met een gewicht van 1,9 kg. Hij is verkrijgbaar in zwart of Sonos-White, zoals ik het graag noem, en ziet er heerlijk sober vormgegeven uit. Hij zal in geen enkel interieur misstaan, zo neutraal is hij vormgegeven. Je kunt de Sonos Ray bedienen via de app of de afstandsbediening van je televisie, maar hij heeft ook een aanraakbediening op de bovenzijde.

Aansluitingen

Het grootste probleem van de Sonos Ray is wel dat het apparaat selectief is met het aansluiten op je televisie. Je kunt hem namelijk niet koppelen via HDMI Arc, maar enkel met een optische audiokabel! Controleer dus even of je zo’n aansluiting op je televisie hebt, voor je hem in huis haalt. Daarbij moet je de Sonos Ray ook leren werken met je afstandsbediening – daarin wordt je netjes begeleid door de Sonos app, echt een probleem is dat dus niet. Het ontbreken van andere aansluitmogelijkheden, zoals desnoods een analoge aansluiting, beperkt de Ray behoorlijk. Gelukkig kun je hem ook koppelen met het internet, zodat je hem kunt gebruiken als draadloze speaker (ook in het multiroom-systeem van Sonos) en als onderdeel van je Google Assistent-opstelling. Wil je meer aansluitmogelijkheden zoals HDMI ARC en ingebouwde assistenten als Google, Siri of Alexa? Kijk dan eens naar de grotere Sonos Beam (gen 2).

Geluidskwaliteit

De Sonos Ray is goed voorzien van speakers: de vier drivers (twee centrale drivers en twee tweeders) en dubbele baspoorten leveren een fraai geluid, met warme klanken, heldere boventonen en een aangename bas. Door dit relatief beperkte aantal speakers is er geen echte Dolby Surround mogelijk: de speakers zijn allemaal naar voren gericht. Daardoor kun je hem wel weer makkelijk in een televisiekastje plaatsen (zonder deurtje!). Door de Sonos Ray te koppelen met een bijpassend paar van de volgende Era 300, Era 100, Sonos One (inclusief SL), Sonos Five, Play:1, Play:3 en Play:5 (Gen 2), heb je weer wel een echt surround-effect. De bas kun je upgraden met een Sonos Sub: zodadelijk bespreken we de Sub Mini. Daarmee krijg je die echte imposante basgeluiden die actiefilms en -series zo imposant maken.

Sonos Sub Mini

Hoewel niet veel mensen meteen zullen grijpen naar een set speakers als surroundmodule, klinkt de Sonos Sub Mini wel heel aantrekkelijk als uitbreidingsoptie. Met de Ray moet je het al doen zonder een echt surroundgeluid, maar een goede bas doet ook wonderen voor een immersieve beleving. Als je een filmliefhebber bent, is de Sonos Sub Mini (adviesprijs: 499 euro) ook zeker de overweging waard. De compacte, ronde en draadloze subwoofer brengt de basgeluiden naar een nieuwe hoogte en zorgen daarmee voor een intensere beleving van de lage tonen. Deze subwoofer is niet zo krachtig dat je een ramen-trillende bas in huis haalt (waar je buren vast blij mee zullen zijn), maar het levert wel een zware trilling die zich door je kamer verspreid en niet vanuit één richting lijkt te komen. Daardoor krijgen films en series een intensere beleving. Desgewenst kun je vanuit de app de intensiteit van de subwoofer verhogen, waardoor hij wat prominenter aanwezig is. Het prettige van de Sub Mini is dat deze subwoofer met alle soundbars van Sonos te combineren is, waardoor je na een tijdje je soundbar kunt upgraden zonder meteen een nieuwe subwoofer in huis te halen. Hoewel hij dus een beetje overpriced lijkt in combinatie met de Sonos Ray, levert hij wel een meerwaarde en kun je hem zien als een investering in de toekomst 🙂

Ga direct naar Sonos Sub Mini op BOL.com.


Ga direct naar Sonos Ray en Sonos Sub Mini op BOL.com.

Recensie over Sonos Ray en Sonos Sub Mini

De Sonos Ray is echt de ‘instap-soundbar’ van Sonos. Hij levert een geweldig geluid en is ook perfect te gebruiken voor muziek. In combinatie met losse speakers kun je een echt surroundeffect neerzetten, maar kun je zonder, dan heb je aan de Ray ook zeker een fijne krachtpatser die het geluid van je televisie een flinke oppepper geeft. Ben je een filmliefhebber, dan kun je even doorsparen voor de Sub Mini. Het klinkt misschien aantrekkelijker om in zo’n geval te investeren in een grotere Sonos Soundbar, maar ook daar zul je misgrijpen om die imposante bas die alleen een subwoofer je kan bieden. Het nadeel van de Sonos Ray is de beperkte aansluitmogelijkheid: je kunt hem enkel via een optische kabel aansluiten op je televisie of computer. Hoewel het geluid heel erg goed is, drukt die beperking wel op de pret. Dat je uitbreidingsmogelijkheden hebt in de zin van extra draadloze surroundspeakers of een draadloze subwoofer, is in onze ogen dan weer een pluspunt.

Score: 8


Informatie

Sonos Ray en Sonos Sub Mini
Adviesprijs: 299 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.