Met de lancering van het gratis softwareprogramma Ghostbuster is het begin gemaakt om cyberpesten inzichtelijk te maken. In aanwezigheid van pers en genodigden werd afgelopen dinsdag 15 januari getoond hoe op eenvoudige wijze de software geïnstalleerd wordt en wat deze doet. Via een skype-verbinding betuigde de door griep gevelde Victoria Koblenko haar support voor het initiatief tegen cyberpesten. Vanaf heden is het voor alle ouders en scholen mogelijk de software te downloaden van de website www.ghostbuster.org. Ghostbuster is deze week eveneens vertegenwoordigd op de NOT, de vakbeurs voor alle vormen van onderwijs.
Pilotscholen
Aanwezigen Jan van Beveren – rector van het Schravenlant lyceum in Schiedam en adjunct-directeur van het Groen van Prinstererlyceum, Anton Wesselius legden uit waarom het voor scholen belangrijk is het Ghostbusterprogramma te gebruiken. “Het wordt leerlingen geoorloofd om te communiceren op een manier die bij hun leeftijd past en daar horen tienerstreken ook bij.” aldus de heren van de pilotscholen. “Door het softwareprogramma Ghostbuster te gebruiken krijgen leerlingen echter ook een beter inzicht waar de grenzen liggen en wat de gevolgen zijn van ondoordachte tweets, posts en andere berichten via social media.” Een deskundig schoolteam beoordeelt de meldingen die binnenkomen via een ‘misbruikbutton’ en of er ingegrepen dient te worden.
Hoe werkt het
Het softwareprogramma Ghostbuster is simpel en effectief. Ouders plaatsen de software op hun pc waarbij verschillende social media profielen van de kinderen aan Ghostbuster worden gekoppeld. Wanneer kinderen gepest worden in een bericht, of wanneer zij vermoeden dat anderen gepest worden, klikken zij eenvoudig de misbruikbutton van Ghostbuster aan. Er gaat dan direct een bericht naar de ouders en scholen, die actie kunnen ondernemen. Ook als de afzender van het pestbericht zich verschuilt achter een anoniem profiel (ghostprofiel), kan er actie worden ondernomen.
Resultaat
Het Ghostbusterteam gaat actief van start om zoveel mogelijk ouders en scholen in Nederland kennis te laten maken met het softwareprogramma. Op de jaarbeurs in Utrecht is het Ghostbusterteam tijdens de NOT deze week te vinden om alle belangstellenden te wijzen op het gratis softwareprogramma. Daarnaast monitort het team de resultaten van de pilotscholen om de software op de meest efficiënte wijze te blijven gebruiken in de strijd tegen cyberpesten.
Website
www.ghostbuster.org
Relevante links
Laat hieronder jouw reactie achter