logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Soepel bewegen doe je zo


Je lichaam is als een tempel. Tenminste… veel mensen behandelen het als zodanig. Een goede verzorging, goed eten en weinig ongezonde dingen zoals roken of drinken. Meer mensen houden zich daar absoluut niet aan. Ze zitten de hele dag achter een beeldscherm, eten ongezond en laten hun ’tempel’ daarmee behoorlijk in verval raken. Nu ga ik hier natuurlijk niet prediken over een radicale ommekeer in je levensstijl – dat is echt niet mijn plek – maar ik wil je wel op je hart drukken dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen!

Genoeg bewegen

Daarbij is beweging één van de belangrijkste elementen die je in je achterhoofd moet houden. De hele dag achter een computer zitten, om ’s avonds uitgeblust voor de televisie te zakken? Daar wordt je lichaam absoluut niet blij van, kan ik je vertellen! Ik heb meermaals zelf ondervonden hoe je lichaam daar tegen kan protesteren. En blij wordt je daar niet van, kan ik je vertellen! Toch blijft het verleidelijk om lekker rustig aan te doen en je niet al te veel uit te sloven. En dat hoeft ook niet. Je hebt helemaal geen abonnement in de sportschool nódig. Je moet alleen af en toe de tijd nemen om te bewegen. Wandelen is al een goed begin. Om het half uur even van je bureaustoel om te lopen. Al is het maar om wat drinken te halen, een papiertje van de printer te pikken of het toilet te bezoeken. Ik weet het: werkgevers zullen niet bij zijn met die onefficiënte combinatie, maar voor je lichaam is het even een momentje uit die statische houding. Sporten als yoga, tai chi en zwemmen zijn ook erg goed voor je spieren en belasten je gewrichten een stuk minder dan gewichtheffen, hardlopen of wielrennen. Stevig doorstappen blijkt overigens een prima alternatief te zijn voor hardlopen en is een stuk beter voor je gewrichten!

Overbelasting

Mocht je toch te ver zijn gegaan, blijf dan niet met pijn doorlopen. Ten eerste is pijn een signaal voor je lichaam dat je moet stoppen (hoewel een lichte spierpijn helemaal niet erg is). Ten tweede ga je vaak overcompenseren, waardoor je andere spieren en gewrichten te veel gaat belasten. Ofwel: heb je last van je ene been, ga je het andere weer meer gebruiken… waardoor je daar ook last van krijgt. Beging je met sporten? Begin dan onderaan. Ga niet meteen een halve marathon lopen, maar begin met een intervaltraining van een kwartiertje. Bouw vanuit daar langzaam op. Daarmee voorkom je heel wat problemen en klachten. Heb je ondanks je voorzichtige handelen toch klachten? Dan zijn er genoeg geneesmiddelen die je een handje kunnen helpen. Zalf tegen gewrichtspijn of spierpijn biedt een snelle verlichting van je klachten. Veel mensen prefereren echter een structurele oplossing als tabletten of capsules die je botten en gewrichten voorzien van de juiste middelen om zich goed te ontwikkelen, zoals Boswellia of het mildere astaxanthine. Bij het gebruik van voedingssupplementen raad ik natuurlijk altijd aan om even te overleggen met de specialist: je huisarts, de apotheker of een andere expert. Zij kunnen kijken of de ingrediënten overeenkomen met het doel en of er geen ongewenste bijwerkingen kunnen optreden in combinatie met eventuele andere medicijnen. En houden de klachten aan? Ga dan naar je huisarts om je door te laten sturen naar een specialist!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.