logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Snoep verstandig, eet een BEAR


IMG_9446Snoep verstandig, eet een appel. Dat is al jaren lang hét devies. Maar er zijn veel meer dingen te eten, naast appels. Snoep bijvoorbeeld. Gezond snoep. Je kunt tegenwoordig steeds meer snoepjes vinden zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen, maar het kan nog gezonder. Zo kun je dit jaar een nieuwe snack vinden in het supermarktschap: BEAR. Het merk bestaat al zes jaar, in Groot-Brittannië. Daar is het inmiddels het grootste merk op het gebied van fruitsnacks. En inmiddels is het overgewaaid naar Nederland, zodat ook wij er van kunnen genieten. Voor de ouders: BEAR is een yoyo-vormige snack die gemaakt wordt van enkel vers fruit en groenten uit de beste seizoenen, zonder toegevoegde suikers, fruitconcentraten, conserveringsmiddelen of andere onzinnige toevoegingen.

Fruit bij de lunch

Bear is niet alleen lekker om te snoepen, het is ook nog eens gezond. Puur fruit! Daardoor kun je BEAR ook toevoegen aan je lunch. Dat is nog eens een lekkere snack! In ieder zakje BEAR yoyo’s zitten twee opgerolde stroken, wat een mooie portie is. Leuk voor school: er zit in iedere verpakking een kaartje waarop je meer kunt leren over de wereld. Op deze ‘ansichtkaarten’ van de berenmascotte lees je bijvoorbeeld hoe je ‘hallo’ zegt en welke gevaarlijke dieren er leven, hoe leuk het er is, en zelfs hoe beroemd. In het Engels, dat is dan wel weer jammer. Dat maakt deze mini ansichtkaarten wat minder praktisch voor de Nederlandse markt. Hongerige avonturiers die 10 ‘bearcodes’ (barcodes) hebben verzameld, ontvangen van BEAR vanuit zijn ‘Grote Grot’ een gratis wereldkaart en stickervel van de landen om hun avonturen bij te houden.

IMG_9452

Hoe smaken BEAR snacks

De smaak en vooral de structuur van BEAR fruitsnacks is echt even wennen. Door het ontbreken van al die kunstmatige ingrediënten zijn die namelijk echt even anders! Door de natuurlijke binding proeft de fruitsnack namelijk wat kleverig en vaster dan je waarschijnlijk gewend bent. Ook de smaak is minder zoet. De bekende zoete smaak van snoep komt namelijk door (geraffineerd) suiker, een ingrediënt dat in BEAR niet wordt gebruikt. De smaak kunt dus helemaal van het fruit dat wordt gebruikt. Begrijp me niet verkeerd: het is minder zoet, niet minder lekker! Welke vinden wij de lekkerste? Welnu: de yoyo’s in de smaak aardbei en framboos eindigde onderaan de lijst. Die misten net het zoete smaakje waar we naar zochten, en de bite was een beetje kleverig. De mango was ook een tikje kleverig aan de tanden, maar wel lekker zoet en vol van smaak. De appelsmaak had een stevigere bite, maar was dan weer een tikje zuur (zoals je dat soms hebt, bij appels). De strijd woedde tussen de mango en de appel. Gelijkspel? Ik dacht het niet. Mango wint. Waarom? Die vond ik het lekkerst, en ik ben de schrijver van dit artikel!

Het idee voor BEAR

De Britse Hayley Gait-Golding, een personal trainer, had als droom een natuurlijk en smakelijk tussendoortje te ontwikkelen voor jong en oud. Toen ze in 2009 hoorde van een onderzoek naar beren die in de buurt van steden leefden, vaker junkfood aten en daardoor tot 30% dikker waren en aanzienlijk korter leefden dan hun wilde berenvrienden in het bos, was de naam voor haar productlijn een feit. BEAR is de afgelopen 6 jaar enorm gegroeid en momenteel de nummer één fruitsnack voor kinderen in Engeland. Sinds december 2015 is BEAR onderdeel van Lotus Bakeries.

Zo wordt BEAR gemaakt

In Zuid-Afrika biedt BEAR werkgelegenheid aan vrouwen uit de regio. Het unieke BEAR productieproces start met de beste verse vruchten en groenten van het seizoen die over de hele wereld worden geplukt en samengeperst. Vervolgens wordt het fruit met zorg gebakken op lage temperatuur (42°C) in een traditionele fruitoven. Dit zorgt ervoor dat al het verse fruit en groenten hun gezonde voedingswaarden (vitaminen, mineralen en voedingsvezels) behouden. Tijdens het gehele productieproces vindt geen enkele toevoeging aan het recept plaats. Tot slot wordt het gedroogde fruit met de hand gesneden en opgerold tot een Yoyo.

De ingrediënten

BEAR Aardbei bevat aardbei, appel en peer en een klein beetje wortel.
BEAR Appel bevat appel, peer en een klein beetje groente.
BEAR Framboos bevat framboos, appel en peer en een klein beetje wortel.
BEAR Mango bevat mango, appel en peer.

De fruitsnack is verpakt in kleurrijke meeneemdoosjes met 5 papieren zakjes van ieder twee BEAR Yoyo’s. BEAR is dit najaar verkrijgbaar in verschillende smaken:
Aardbei – Mango – Framboos (Jumbo, voor 2,79 euro)
Aardbei – Mango – Appel (Albert Heijn voor 2,99 euro)

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.