logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Snoeien van A tot Z

De herfst is weer in het land, dat houdt in dat het tijd is om zoetjesaan te gaan snoeien! Vanaf september tot begin van volgend jaar moet je verschillende planten in vorm krijgen om volgend jaar in volle bloei te laten geraken, of om volgend jaar weer een mooie oogst te laten garanderen. En dat is best een klus. Niet alleen het snoeien, maar ook om te weten welke planten je wanneer (en op welke manier) je moet snoeien. Snoeien van A tot Z neemt je heel wat van die zorgen uit handen. Het is een compleet overzicht van planten – van A tot Z – waarin je ziet op welke manier en op welk moment je ze moet snoeien. Super handig!

Termen en technieken

Waar dit boek goed in is, is het uitleggen hoe je moet snoeien. De verschillende termen die door het boek heen worden gebruikt worden helaas niet uitgelegd, maar voorin lees je wel op welke manieren je moet snoeien. Hoe je takken moet verwijderen, op welke lengte je moet afsnijden en welke bomen, struiken of heesters je simpelweg niet kunt snoeien. Technieken als vormsnoei en het geleiden van bomen worden hier ook kort aangestipt. Uiteraard speelt het gereedschap hier ook een belangrijke rol. Goed gereedschap is het halve werk!

Uitleg per plant

Na de algemene tekst en uitleg krijg je de informatie per plant onder ogen. Hierbij richt het boek zich volledig op bomen en heesters (struiken), die een beetje overbodig worden aangekaart als een hoofdstukindeling. Van treurwilgen tot appelbomen, van hortensia’s tot bramen en van een clematis tot seringen… alles komt aan bod! Opvallend is wel dat er een flink aantal bomen vermeld worden die hier helemaal niet zo gangbaar zijn en juist beter gedijen op een mediterraans klimaat, zoals een amandelboom, abrikozenboom of olijfwilg, maar voor de siervorm kun je ze natuurlijk in je tuin hebben staan.

Heldere uitleg

Bij iedere boom vind je een heldere opbouw. Je begint bij het begin, met enkele tips voor het planten van de bomen en een algemene instructie. Zo lees je bijvoorbeeld wanneer je ze moet snoeien en waarom. Vooral het waarom vind ik een waardevolle toelichting, zodat je tijdens het snoeien ook beter zelf kunt nadenken waar je mee bezig bent. Daarna ga je aan het snoeien. Bij de meeste bomen zie je waar je op moet letten bij de snoei, hoe je ieder jaar moet snoeien en hoe je de boom weer kunt verjongen wanneer de vertakkingen te talrijk worden. Ook de snoei voor en tijdens de bloeiperiode komt aan bod, zodat je een optimale oogst kunt genieten. Indien van toepassing worden ook vormsnoei en het leiden van takken behandeld, wat een waardevolle aanvulling is. Bomen kun je namelijk niet alleen vrijstaand plaatsen, maar ook langs muren geleiden!

Ga direct naar Snoeien van A tot Z op BOL.com.


Recensie over Snoeien van A tot Z

Snoeien is een vak apart. De ene boom is de andere niet. Je snoeit ze op verschillende momenten van het jaar en hoewel verschillende technieken overeenkomen, is de reden van het snoeien soms behoorlijk anders. In dit boek lees je van verschillende bomen en heesters hoe je ze moet snoeien, zodat de planten jaar in, jaar uit in topconditie blijven. De instructies zijn helder en duidelijk. Er worden veel afbeeldingen gebruikt die je laten zien wat je moet doen en wat het resultaat zou moeten zijn. Dankzij die hulp kan het bijna niet misgaan. Minpunt is dat een aantal bomen en planten het in ons klimaat matig doen.

Score: 7


Informatie

Snoeien van A tot Z,
Illustrator: nvt
Uitgever: Deltas, 240 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044759099. Prijs: 29.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.