logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Snelle Sam: De Klapper, Olav Mol


Snelle Sam begint een goede naam te krijgen in ons kinderboekenland. Het gaat over een relatief onbekende sport in Nederland, die toch vrij rap aan populariteit wint: karten! De kleine racewagens zijn perfect voor jongens en meiden om aan hun ‘need for speed’ te voldoen. En Sam? Die is daar gewoon steengoed in! Samen met zijn vader, buurman, moeder en zus beleven ze heel wat avonturen op en rond de racebaan. In Snelle Sam: De Klapper reizen ze zelfs helemaal af naar Italië, waar ze door Flavio Radiatore zijn uitgenodigd om mee te doen aan twee kampioenschappen: de Pisa Cup en de Pizza Cup!

Sponsorwereld

Op deze manier maakt Snelle Sam kennis met de wereld van sponsoren, racecontracten en sponsordeals, die gekoppeld zijn aan zijn teambaas, Flavio Radiatore. Gelukkig gaat buurman Beppe ook mee naar Italië: hij spreekt een aardig woordje Italiaans en kan vertalen wat er allemaal wordt gezegd. Toch gaat er letterlijk een wereld open voor Sam, die heel wat leert over racen (hij krijgt natuurlijk les van ervaren, volwassen karters in het team van Radiatore), maar ook over Italië en de combinatie tussen sport en school. Sam verliest en wint, maar heeft ook zijn eerste flinke crash.

Meer dan dat

Natuurlijk zijn er een aantal vaste personages die terugkeren. Beppe speelt een vrij grote rol, maar ook Sams beste vriend Carel wordt niet vergeten. Zijn vader importeert speelgoed uit China en is bezig om elektrische karts naar Nederland te halen… die misschien zelfs in de nieuwe kartbaan in hun dorp gebruikt zullen worden! Eenmaal terug in Nederland is het hele land in de ban van de F1 kampioenschappen, waar Bas Vandamme een gooi naar de prijzen doet. Hij maakt er een groot spektakel van. Op school gaat het niet zo spectaculair. Sam moet beter zijn huiswerk maken, anders mag hij niet meer op zijn PlayBox racen.


Ga direct naar Snelle Sam: De Klapper op BOL.com.

Recensie over Snelle Sam: De Klapper

Snelle Sam zal jonge racefanaten zeker aanspreken. Schrijver Olav Mol heeft als commentator heel wat kennis en ervaring van races, wat hij duidelijk laat merken in de tekst van dit boek. Hoewel het jonge lezers niet zo zal opvallen, zitten er een paar vreemde sprongen in het verhaal. Chronologisch klopt het, maar de onderwerpen springen een beetje van de hak op de tak. Ook de feitjes over Italië, het racen en ‘het leven’ komen soms een beetje belerend om de hoek, ook al worden ze vaak verpakt in een gemaakt grapje. Storend vind ikzelf de verbastering van vrijwel alle namen. Van personages snap ik, maar de gameconsole en plaatsnamen? Dat was niet nodig.

Score: 6


Informatie

Titel: Snelle Sam: De Klapper
Auteur:
Illustrator: Renee Rienties
Uitgever: Volt
Aantal pagina’s: 184
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789021426075
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.