In onze herfst-foodybox ontvingen we heel bijzondere aubergines van Verse Oogst: Lila Aubergines. Lange, slanke aubergines met een lichtere kleur dan de bekende aubergines (check die maar eens in je emoji-lijstje, dan zie je het verschil). Het verrassende zit hem in het slanke jasje: doordat ze nauwelijks pitjes bevatten, smaken deze aubergines minder bitter en voller van smaak. Bovendien is het schilletje dunner, waardoor je geen last hebt van die taaie bite! Tijd om een smakelijk recept te bedenken met aubergines. Wij maakten een stoofpotje met paddenstoelen!
Snel stoofpotje met aubergine en paddenstoelen
Het voordeel van stoven van een vegetarisch potje met paddenstoelen is dat je zo klaar bent: deze maaltijd heb je echt binnen een half uur op tafel, als je een beetje aanpakt tenminste. We gebruikten de lila aubergines door ze eerst in de lengte doormidden te snijden en vervolgens in stukken van ongeveer 3 a 4 centimeter. Zo proef je ze beter! Jammer genoeg was de lila kleur nagenoeg verdwenen door de kleuren van de paddenstoelen en de ragout.
Recept: Snel stoofpotje met aubergine en champignons
Voorbereiding: 0 uur en 15 minutenBereidingstijd: 0 uur en 20 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Frankrijk
Genoeg voor: 4
Dit heb je nodig
- 3 uien in ringen
- 1 winterwortel in schijfjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl tijm
- 2 el bloem
- 250 ml paddestoelenbouillon
- 3 portobello’s, grof gehakt
- 4 lila aubergines (of 1 gewone in blokjes)
- 250 gram champignons
- zonnebloemolie
- 30 gram boter
- zout en peper
- 250 gram zilvervliesrijst
Zo maak je het
- Snijd de ui in ringen en stoof ze 5 minuten (op middenhoog vuur) in ongeveer 30 gram boter.
- Snijd ondertussen de wortel in schijfjes en voeg ze toe. Bak ook deze ongeveer 5 minuten mee
- Bereid de zilvervliesrijst volgens de instructies (tip: als je er 400-500ml water bij doet, hoef je hem niet af te gieten!)
- Roer de knoflook, de tijm en de bloem door het mengsel. Giet de paddenstoelenbouillon er langzaam bij en roer goed door. Laat dit op een laat vuur pruttelen, weer ongeveer 5 minuten.
- Snijd ondertussen de champignons, portobello’s en aubergine in stukken.
- Verhit wat olie in een andere pan en bak de portobello’s, champignons en aubergine ongeveer 5 minuten.
- Voeg de paddenstoelen en de aubergine toe aan de stoofpan. Roer goed en laat het minstens 5 minuten op laag vuur pruttelen. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Serveer hem met de zilvervliesrijst.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?