logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het grote snackbar onderzoek: Snackend Nederland in kaart gebracht

13 juli is het de internationale dag van de Franse frietjes. Maar hoezo Franse frietjes… zijn er nog andere? Thuisbezorgd.nl ging aan de slag met Het Grote Snackbar Onderzoek om zo Snackend Nederland in kaart te brengen. Daarvoor ondervroegen ze 5.000 snackbars, verspreid door heel Nederland.

Wat is de meest populaire dag voor friet?

Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders het liefst op zondag hun vette hap eten. In de meeste gemeenten is de laatste dag van de week hét moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49%). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24%) en zaterdag (19%).

Friet of patat?

grens-friet-en-patat

Friet of Patat? We hebben allemaal een vermoeden waar de grens ligt. Zeg jij ‘friet’? Dan gaat men ervan uit dat je onder de grote rivieren woont. Om voor eens en voor altijd antwoord te geven op deze vraag heeft Thuisbezorgd.nl de exacte grens in Nederland in kaart gebracht. Op basis van de menukaarten van snackbars door het hele land kun je die grens terugvinden in Het Grote Snackbar Onderzoek. Daar is ook per gemeente terug te zien wat de favoriete dag in de week is om frituur te bestellen.

Waar vind je de meeste snackbars per provincie?

Een vette hap op elke hoek van de straat, of moet je wat verder fietsen naar de lokale friet- of patatboer? De ‘snackbar dichtheid’ verschilt sterk per gemeente. Thuisbezorgd.nl bracht het aantal snackbars per 1.000 inwoners in kaart. En wat blijkt? Zeeland, Groningen en Friesland zijn dé snackbar gemeentes van Nederland.

Zeeland: gemiddeld 0,51 snackbars per 1.000 inwoners
Groningen: gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners
Friesland: gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners
Het volledige overzicht van snackbars per gemeente en provincie vind je in Het Grote Snackbar Onderzoek.

Frikandel-index

De frikandel is misschien wel de meest iconische en populaire frituursnack van Nederland. Maar hoeveel betaal je eigenlijk voor deze langwerpige vleessnack? Volgens de data van Thuisbezorgd.nl zijn er aanzienlijke verschillen tussen gemeenten. Zo vind je de duurste frikandel in Den Haag (€2,66), terwijl in Heerlen een frikandel €1,82 kost en daarmee het goedkoopste van heel Nederland is.

De top 5 van duurste en goedkoopste gemeenten voor een frikandel vind je in Het Grote Snackbar Onderzoek.

Het grote snackbar onderzoek

Anno 2023 telt Nederland zo’n 5.000 snackbars, gevestigd in alle hoeken van het land. Aan de hand van de menukaarten en bestel statistieken van aangesloten partners, brengt Thuisbezorgd.nl landelijke snackfeiten en regionale verschillen in kaart. In Het Grote Snackbar Onderzoek wordt (op basis van data) onder meer voor eens en voor altijd vastgesteld waar de veelbesproken patat-frietgrens exact loopt, welke gemeenten er een hele andere favoriete frituurdag op nahouden en wat nu de meest voorkomende snackbarnaam is.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de onderzoekspagina Het Grote Snackbar Onderzoek van Thuisbezorgd.nl.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.