logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Help mijn smartphone is gestolen op vakantie. Wat moet ik doen?


Je bent heerlijk aan het genieten van een welverdiende vakantie in het buitenland als je ineens merkt dat je telefoon weg is. Gestolen, op een onbewaakt moment. Een ramp, tegenwoordig doen we natuurlijk alles met onze smartphone. Contactloos betalen, communiceren met anderen via WhatsApp en natuurlijk foto’s maken. Wat moet je doen als je telefoon gestolen is.

Probeer je telefoon te traceren

Het eerste wat je kunt proberen om je telefoon te traceren. Misschien is je telefoon niet gestolen, maar uit je zak gevallen en ligt hij ergens. Via een andere computer kun je naar de webversie van Android Apparaatbeheer als je een Android toestel hebt, of find my iPhone via de iCloud. Maak eerst een screenshot van de laatst bekende locatie. Als je zeker weet dat je telefoon gestolen is, wis dan het apparaat. Zo kunnen de dieven niet bij je persoonlijke informatie.

Doe aangifte bij de lokale politie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen. Wordt je telefoon teruggevonden dan neemt de politie contact met je op. Een aangiftebewijs heb je ook nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij de verzekering. 

Blokkeer je simkaart

Blokkeer direct je simkaart om te voorkomen dat een dief kan bellen en internetten met je telefoon. Neem contact op met je provider en zorg ervoor dat je je klantgegevens bij de hand hebt. Stel ook je familie en vrienden op de hoogte van de diefstal. Dit om verwarring te voorkomen of mensen ongerust te maken omdat je niet bereikbaar bent. 

Wees voorbereid en maak backups

Om ervoor te zorgen dat je niet alles kwijt bent als je smartphone wordt gestolen kun je een backup maken van alle informatie die op je toestel staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen met ​​Livedrive Cloud Backup. Hier sla je makkelijk alle informatie van je toestel zodat je er altijd bij kunt als je het nodig hebt. 

Meld de diefstal bij de verzekering

Heb je aangifte gedaan dan is het tijd om je schade bij de reisverzekering te claimen. Hiervoor kun je een schadeformulier downloaden via de website van de verzekeraar. Het kan ook dat je verzekeraar een andere procedure heeft. Het beste kun je eerst even telefonisch contact opnemen met je verzekeraar of de website goed bekijken. 

Hoe kun je diefstal voorkomen?

Zorg ervoor dat je je telefoon altijd dichtbij je houdt. Bewaar hem altijd op een vaste plek. Zorg er ook voor dat je altijd een veilige pincode op je telefoon hebt. Dus geen 0000 of 1234, maar een pincode die niet makkelijk te raden is. Je kunt ook instellen dat al je gegevens worden gewist als de toegangscode meerdere malen verkeerd wordt ingevoerd. Hiermee voorkom je dat iemand toegang krijgt tot je persoonlijke informatie. Kijk wel uit dat je zelf de code van je smartphone niet te vaak verkeerd invoert.

Killswitch

In de toekomst kun je gebruik maken van de killswitch. Hiermee kun je altijd je smartphone op een afstand onklaar maken. Dit gaat verder dan het op afstand blokkeren van je telefoon. Na het gebruiken van de killswitch functie heeft de dief niets meer aan je telefoon. De telefoon kan niet meer worden gereset en worden doorverkocht.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.