logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: SmartGames Genius Star en Genius Square


SmartGames ken je vast van de compacte en vaak ook grappige denkspelletjes die je in je eentje kunt doen. Met een meegeleverd boekje maak je een basisopstelling op het compacte spelbord, waarna je de speelstukken moet gebruiken om een opdracht te volbrengen. SmartGames Genius gebruikt dat concept en voegt daar een wedstrijdelement aan toe. Laten we eens kijken naar SmartGames Genius!

Twee borden, een opdracht

SmartGames Genius bestaat uit twee spelborden, twee zakjes met ’tetris-achtige’ stenen en kleine witte blokjes, en een aantal dobbelstenen. Het eerste dat opvalt aan SmartGames Genius, is dat er geen opdrachtenboekje bij zit. In plaats daarvan heb je blanco steentjes en een aantal dobbelstenen. Gooi de dobbelstenen en plaats de steentjes op die locaties: je hebt nu een unieke beginsituatie… keer op keer! Je plaatst nu je tetris-achtige stenen om de losse steentjes, tot je ze allemaal hebt gebruikt. En hoe bizar het ook klinkt: iedere situatie lijkt een oplossing te kennen.

Van beginner naar Wizard

Je speelt het spel in verschillende rondes. Heb je een ronde gewonnen? Dan moet je een bepaald blokje omdraaien, zodat er een witte vorm op zichtbaar is. Bij de tweede ronde moet je twee van die blokjes omdraaien, tot je bij het Wizard-niveau komt en het maximale aantal gemarkeerde blokjes ziet. Je hebt nu twee uitdagingen met dat specifieke blokje: je kunt ze niet meer ondersteboven wegleggen om een bepaalde vorm te krijgen, maar de zijkanten van deze blokjes mogen niet aan elkaar grenzen. En dat kan knap lastig zijn, zeker in de hogere levels!

Vierkant of driehoekig

Het verschil tussen Genius Star en Genius Square is de vorm van de steentjes: aan de naam zie je al wat je kunt verwachten. De variant Square werkt met vierkante blokjes, waar Genius Star met driehoekige vormen werkt. De laatste variant is dus een stapje moeilijker en heeft een adviesleeftijd van 8+ meegekregen, terwijl je met de Square al met zesjarigen aan de slag kunt… afhankelijk van het kind natuurlijk. Vergis je overigens niet: leeftijd is in dit soort spellen van ondergeschikt belang. Kinderen kunnen hier net zo goed in zijn dan volwassenen!


Ga direct naar SmartGames Genius Star en Square op BOL.com.

Recensie over SmartGames Genius Star en Square

CooleSuggesties topper

Het is een geweldige zet om het beproefde SmartGames-concept om te zetten naar een echt wedstrijdelement. Waar je bij de klassieke games natuurlijk ook wedstrijdjes kunt spelen als je twee dezelfde spelvarianten hebt, maken de neutrale blokjes en de dobbelstenen het spel een stukje onvoorspelbaarder. De basis verandert iedere keer weer! De blokjes zijn netjes afgewerkt en de speelborden zijn praktisch ingedeeld: de vakjes zijn net wat groter dan de steentjes, waardoor ze makkelijk op hun plek vallen. Wel vinden we de witte driehoekige basisblokjes van Genius Star iets te hoog: de lagere ronde blokjes van Square maken het makkelijker op de gekleurde speelstenen te verwijderen als ze verkeerd zijn geplaatst.

Score: 9


Informatie

Titel: SmartGames Genius Star en Square
Uitgever: SmartGames
Genre: Denkspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 1 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Adviesprijs: 24.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.