logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Smart Games Cats & Boxes en Tower Stacks

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2023 zijn bekend – en zoals je kunt zien is het befaamde SmartGames drie keer in de prijzen gevallen (vier keer zelfs, als je de winnende Smart Max ook meetelt). Safaripark Jr. won een prijs in de categorie Peuter, Cats and Boxes heeft een prijs in de categorie Kinderspellen bemachtigd, terwijl Tower Stacks in de categorie Puzzels heeft gewonnen. Laten we die laatste twee eens nader bekijken!

Het succes van Smart Games

De spellen van Smart Games bestaan al heel wat jaren en ik vind het bijzonder knap om te zien hoe ze telkens toch weer een nieuwe draai geven aan dat ogenschijnlijk eenvoudige concept. Ieder denkspel van Smart Games bestaat namelijk uit een spelbord en speelstukken, waarmee je puzzels moet oplossen. In een boekje staan opdrachten, van eenvoudig tot heel moeilijk. In het boekje vind je een beginsituatie, die jij vervolgens moet afmaken met de resterende spelstukken. Soms moet je schuiven en passen, soms moet je het bord aanvullen met de overgebleven stukken. Cats & Boxes en Tower Stacks gooien het weer over een andere boeg en maken het daarmee misschien nog wel leuker.

Nieuwe puzzelspellen

De nieuwste generatie Smart Games helpen kinderen om gebruik te maken van hun logisch denkvermogen en hun ruimtelijk inzicht – en beide spellen doen dat op een unieke en eigen manier. De spellen zijn geschikt voor jonge kinderen (respectievelijk 7 en 8 jaar oud) en kunnen alleen worden opgelost. Een heerlijk momentje voor zichzelf, met een succes als beloning. Voor kinderen die het wat lastig vinden, is het ook makkelijk samen te spelen met twee of meer mensen. Hoewel de leeftijd niet heel hoog is, zijn de uitdagingen overigens voor alle leeftijden. Oudere kinderen zullen de eenvoudige puzzels misschien wat makkelijk vinden, maar vergis je niet: de Expert-uitdagingen zijn écht heel pittig!

Cats and Boxes

Smart Games Cats & Boxes heeft al een andere opzet dan de meeste spellen van Smart Games. Je moet voor dit spel namelijk alle stukken op het spelbord plaatsen, zowel de katten als de 4 stukken met de dozen. Vervolgens moet je die spelstukken verschuiven, zodat de katten in de dozen terechtkomen. Het is dus een variatie op de klassieke schuifpuzzel, maar dan met een vette knipoog naar de bijzondere fascinatie van katten om zich te vertoeven in dozen 🙂 Zitten alle katten in een doos? Dan is de rust weer in huis wedergekeerd en kun je verder met de volgende uitdaging.

Cats & Boxes zit netjes verpakt in een stevige kunststof bewaardoos, waar alle spelstukken én het opdrachtboekje in passen. Ik mistte alleen een elastiek, die bij eerdere uitgaves wel geleverd werd. Daarmee werd het deksel netjes op zijn plek gehouden en kun je het spel makkelijker meenemen in een tas. Desondanks is het een mooi compact spel en perrrrrrfect om overal mee te nemen! Met 60 opdrachten, van makkelijk tot razend moeilijk.

Ga direct naar Cats & Boxes op BOL.com.

Smart Games Tower Stacks

Smart Games Tower Stacks laat je echt ‘out of the box’ denken. Letterlijk! In deze doos zitten 9 puzzelstukken die er uitzien als delen van een kasteel. Iedere steen bestaat uit muren en kantelen… en een torentje met een gekleurde vlag. Deze kastelen ga je niet bouwen op een basisplaat, maar gewoon op tafel. In de beginsituatie van iedere uitdaging zet je een aantal van deze stenen neer op tafel, om vervolgens de hoogte in te gaan met de overgebleven stukken. Het doel? Alle stukken gebruiken voor één groot kasteel! Dat wordt dus letterlijk puzzelen en bouwen geblazen, aangezien alle muren op een andere muur moeten komen. Schuiven, draaien en vooruit denken zijn must-have skills om Tower Stacks tot een goed einde te brengen. Plan verdieping voor verdieping, hoe je alle puzzelstukken in je bouwwerk gebruikt. Kan jij de 80 opdrachten bolwerken?

Ga direct naar Tower Stacks op BOL.com.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.